ChristenUnie: meer macht door Brabantse stemmen

ChristenUnie-leider Arie Slob vist afval uit de grachten van Utrecht. Foto David van Dam

In een bocht van de Utrechtse singel, tegenover de gevangenis Wolvenplein, trekt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob een vuilniszak uit het water. Maar de zak valt steeds terug en scheurt een beetje. Een fietser is gestopt om te kijken. Hij zegt tegen Slob: „In Singapore gaat het anders, hè? Wij zouden vervuilers hier stokslagen moeten geven.”

Slob geeft het op. Als de zak kapot zou gaan, wordt het water nog viezer. „We redden de wereld ook niet in één dag.” De fietser stapt weer op. Slob roept hem na: „Wel gaan stemmen volgende week, hè?”

Deze zaterdagochtend heeft de Utrechtse afdeling van de ChristenUnie een boot gehuurd van de organisatie Plastic Whale, die het water plasticvrij wil maken. Het hoort bij de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten en troep opvissen – laten zien dat je milieu belangrijk vindt – bevalt Slob als activiteit veel beter dan flyeren. „Als ik met mijn vrouw op straat loop, vind ik het ook niet pretteig als ik steeds word aangeklampt.”

Slob is opgewekt. De vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten liepen voor de partij slecht af: de ChristenUnie ging in de Eerste Kamer van vier naar twee zetels. Volgens Slob had dat vooral te maken met het kabinet-Balkenende IV, waar de ChristenUnie aan meedeed en dat een jaar eerder ten onder was gegaan. „Regeringsdeelname loont bijna nooit.”

Het loont wél om vanaf de zijlijn mee te doen, als gedoogpartner van Rutte II samen met D66 en SGP: de ChristenUnie staat op winst, een derde zetel in de Eerste Kamer zit er zo goed als zeker in. Misschien zelfs vier.

In Zuid-Holland wijzen de peilingen op winst voor de ChristenUnie. Die provincie telt zwaar mee voor de Eerste Kamer. En het komt er vooral op aan in Noord-Brabant. In 2011 kwam de partij daar ruim 2.000 stemmen tekort voor zelfs maar één zetel, de Partij voor de Dieren haalde die wel.

Volgens Slob wordt zijn partij voorzichtig populairder onder katholieken. Maar in Limburg doet de ChristenUnie deze keer niet eens mee. Het lijkt de moeite niet waard te zijn: in 2007 haalde de partij het beste resultaat ooit bij provinciale verkiezingen, maar ze kwam in Limburg niet eens aan 7.000 stemmen.

In Noord-Brabant moet de ChristenUnie het vooral hebben van het protestantse noordwesten: de kleistreek met plaatsen als Almkerk, Nieuwendijk, Sprang-Capelle, Werkendam. Het ‘zand’ is vooral katholiek.

Nog meer dan zijn SGP-collega Van der Staaij komt Slob in deze verkiezingscampagne met eisen aan Rutte II. Hij zegt erbij: „Ik zal mezelf niet overschreeuwen.”

Toch: de lijst is niet kort. Als het kabinet niet besluit om het hele jaar minder gas te winnen in Groningen, praat de ChristenUnie niet mee over de begroting van volgend jaar. Dat was nieuws van vorige week.

Slob vindt dat het leenstelsel voor studenten, waar zijn partij tegen is, een jaar zou moeten worden uitgesteld nu de studenten zo hevig protesteren tegen het ‘rendementsdenken’. Daar kwam hij afgelopen weekend mee.

De partij wil ook 100 miljoen euro om de werkgelegenheid buiten de Randstad te stimuleren en streekziekenhuizen open te houden. Bericht van gisteren. En er is nog tijd voor meer.

„Als ze ons nodig hebben”, zegt Slob nadat hij een koelkast uit het water op de kant heeft gezet, „zullen ze ook naar ons moeten luisteren.”