Boekenweektip: Jan van Mersbergen over de ‘gewaagde’ Eimear McBride

Jan van Mersbergen Foto Bram Budel

Speciaal voor de Boekenweek geven schrijvers deze week een ‘waanzinnige’ boekentip: vandaag schrijver Jan van Mersbergen over Een meisje is maar half af van Eimear McBride.

Hoe verpak je gekte in literatuur? Heel veel schrijvers vertellen dat een personage gek is, of ze laten een ander personages dat zeggen. Dan weet de lezer: die is gek.

Veel minder schrijvers laten die gekte in scènes zien. Dan spreekt de tekst niet alleen de 41n7PzQqZBL._AA258_PIkin4,BottomRight,-48,22_AA280_SH20_OU37_ratio aan maar ook het gevoel, net als bij film. Een enkele schrijver kiest een gekke verteller en laat de taal buiten alle bekende regels en formats om haar werk doen. Gekte werkelijk in de woorden.

Na zes hoofdstukjes in Een meisje is maar half af, van Eimear McBride, ben ik er nog steeds niet achter wat er met deze verteller aan de hand is, en met haar moeder, en het broertje. Ik voel echter heel goed dat er iets is. Dat is wat mij betreft in literatuur het belangrijkste.

McBride schrijft zoals Faulkner in The Sound and the Fury. Ritme van tekst en overdrachtelijkheid gaan hand in hand. Natuurlijk zullen veel lezers dit boek niet begrijpen, maar dit gaat niet om begrijpen. Faulkners roman heb ik al tien keer gelezen en ik snap er nog steeds weinig van, maar mijn gevoel tintelt steeds weer. Dat presteert Eimear McBride ook in deze gewaagde speelse en fonkelende roman.

Gisteren kwam de Boekenweektip van Myrthe van der Meer, die schreef over het boek Ik was gek van geluk van Carina Damen.

Woensdag kwam de Boekenweektip van debutante Niña Weijers. Zij tipte ‘Verbroken beloftes’ van Jenny Offill.

Boekenweekessayist Pieter Steinz schreef dinsdag over romans ‘waar een steekje los aan is’. Oud-Man Booker Prize-winnaar DBC Pierre sprak maandag over Lila van Robert M. Pirsig.

    • Jan van Mersbergen