Bill en Melinda beleggen om de wereld te verbeteren

Beeld iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Bill en Melinda Gates geven niet langer alleen maar geld aan goede doelen. De puissant rijke filantropen investeren ook een deel van hun geld in commerciële bedrijven die een belangrijke rol spelen in het bestrijden van armoede, ziekte en ongelijkheid. Dat schrijft de New York Times.

Woedend dat een vaccin uitbleef dat ebola kon bestrijden, besloten Bill en Melinda via hun stichting 52 miljoen dollar te beleggen in CureVac, een farmaceutisch bedrijf dat aan technologieën werkt om sneller vaccins op de markt te krijgen.

In totaal hebben Bill en Melinda via hun liefdadigheidsorganisatie 1,5 miljard dollar gepompt in commerciële bedrijven.

Commerzbank gooit het voor 1,45 miljard dollar op een akkoordje

De Commerzbank moet bloeden in de Verenigde Staten. De Duitsers negeerden witwaspraktijken en stonden toe dat internationale handelssancties geschonden werden. De Duitse bank sluit nu een deal met de Amerikanen voor 1,45 miljard dollar om van verdere vervolging af te komen.

Vijf Amerikaanse instanties waren Commerzbank op het spoor. “Als er winst gemaakt kon worden, negeerde Commerzbank alle verantwoordelijkheid om witwassen te bestrijden”, zegt Benjamin Lawsky van het Departement of Financial Services tegen de Financial Times.

Van 2002 tot 2008 wist de Duitse bank Amerikaanse regels te omzeilen door bijvoorbeeld informatie te wissen waardoor cliënten op internationale sanctielijsten gewoon bij de bank zaken konden doen. Op die manier kon Commerzbank Iraanse en Soedanese autoriteiten helpen om 253 miljard dollar aan transacties te voltooien.

Belastingen zijn nooit leuk, zeker niet als het fraude betreft

Opgelicht worden door nep-belastinginspecteurs, dat is wel heel zuur. Dat risico liepen 366.000 Amerikanen. Zij werden benaderd door mensen die zeiden van de Internal Revenue Service, de Amerikaanse belastingdienst, te zijn. Ruim drieduizend Amerikanen trapten er in, schrijft Yahoo Finance.

Eén slachtoffer stond meer dan een half miljoen dollar af aan de zogenaamde belastinginspecteurs, die mensen telefonisch benaderen.

Tot nu toe zijn er twee verdachten gearresteerd, maar Amerikaanse autoriteiten vrezen dat sommige oplichters vanuit het buitenland werken.

    • Melle Garschagen