‘Bijna 13.000 Syriërs doodgemarteld door regime sinds 2011’

De Syrische president Bashar Assad Foto EPA / Sana

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn bijna 13.000 mensen doodgemarteld door het regime van Bashar Assad. Onder de slachtoffers zijn zeker 108 kinderen. Dat schrijf het Syrisch Observatorium voor de mensenrechten in een rapport dat vandaag verscheen, meldt persbureau AFP.

In totaal gaat het om zeker 12.751 gedetineerden die door foltering zijn gestorven in gevangenissen beheerd door de regering. Sinds het begin van de burgeroorlog zijn meer dan 200.000 mensen gearresteerd door het Syrische leger en de politie. Ook zijn zo’n 20.000 mensen meegenomen en “verdwenen”.

Volgens het hoofd van het Observatorium doet de regering haar best om de martelingen te verdoezelen. “Sommige families van mensen die zijn doodgemarteld werden gedwongen om verklaringen te ondertekenen dat hun geliefden waren vermoord door rebellengroepen”, aldus Rami Abdel Rahman.

Zondag is het precies vier jaar geleden dat demonstraties uitbraken gericht tegen het bewind van Assad. Deze protesten mondden uit in een bloedig conflict. Sindsdien heeft het geweld meer dan 220.000 levens geëist.

    • Casper van der Veen