Staatssecretaris Mansveld krijgt van Parijs de ‘garantie’ dat KLM-banen in Nederland blijven

Staatssecretaris Wilma Mansveld. Foto ANP

Het was „een constructief gesprek”, zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) gisteren na ruim een uur overleg in een vergaderaquarium op de bestuurdersetage van het hoofdkantoor van Air France-KLM. Daar waren alle andere mensen aan tafel het roerend mee eens. KLM-directeur Pieter Elbers was „blij dat de staatssecretaris zoveel moeite doet”. En bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac, die juist gisteren te horen kreeg dat de Franse staat hem steunt voor een nieuwe termijn, prees de „succesvolle samenwerking” in het bedrijf. „De huidige structuur” is „volledig aangepast aan ons streven naar meer concurrentiekracht”, zei hij.

Mansveld was naar Parijs gekomen na zorgen in de Tweede Kamer over de positie van KLM in het fusiebedrijf. De discussie over het verplaatsen van de KLM-kas naar Parijs was al beslecht: daar is op het kantoor in Amstelveen een stokje voor gestoken. Nu ging het nog om de werkgelegenheid.

„Ik heb de garantie gekregen”, zei de staatssecretaris tevreden, „dat er geen functies overgeheveld worden van Amstelveen naar Parijs”. Ze kreeg „herbevestigd” dat „eerdere afspraken blijven gelden”, de „ staatsgaranties blijven zoals ze zijn”, zei ze. „En dat is belangrijk, want Air France-KLM is voor Schiphol een banenmotor.”

Leven de Nederlandse zorgen in Frankrijk daadwerkelijk? De Juniac noemde de discussie gisteren „ondergeschikt, vergeleken met wat op het spel staat”. Alleen Le Figaro stond onlangs kort stil bij de onvrede in het filiaal van wat voor Fransen toch vooral een Franse luchtvaartmaatschappij is. Maar de staatssteun voor zijn nieuwe termijn is volgens diezelfde krant vandaag afhankelijk van behoud van „cohesie” in de groep, „in het bijzonder de goede relaties met het Nederlandse deel”.

Terwijl Mansveld (die op de Twitter-account van Air France consequent Mansfeld heet) in Frankrijk eigenlijk ook met haar ambtgenoot Alain Vidalies zou praten, bleek de socialistische minister van Transport opnieuw niet beschikbaar. Een eerdere afspraak werd vorige week al afgeblazen. De staatssecretaris gaat er nu vanuit dat ze hem vandaag in de marge van de EU-Transportraad in Brussel kan ontmoeten. Beledigd is ze niet: „Etiquette en logistiek zijn volledig ondergeschikt aan de inhoud”, zei ze, voordat ze na het bliksembezoek weer in het vliegtuig stapte. Dat was overigens geen KLM-toestel, maar het regeringstoestel ‘KBX’. En KLM-baas Pieter Elbers kreeg een lift. „Kunnen we nog even doorpraten.”

    • Peter Vermaas