Kijken: acteur Will Ferrell speelde even voor tien verschillende honkbalteams

“Ik zal nooit vergeten wat er vandaag is gebeurd. Tenzij ik heel hard door een bal geraakt word.” Acteur Will Ferrell stond gisteravond op een honkbalveld in Peoria, Arizona en sprak het publiek daar toe in een shirt van de San Diego Padres. Het was het tiende shirt dat hij de vijftien uur daarvoor had aangetrokken.

Will Ferrell als pitcher voor de Los Angeles Dodgers. Foto AP/ Lenny Ignelzi

“Ik zal nooit vergeten wat er vandaag is gebeurd. Tenzij ik heel hard door een bal geraakt word.” Acteur Will Ferrell stond gisteravond op een honkbalveld in Peoria, Arizona en sprak het publiek daar toe in een shirt van de San Diego Padres. Het was het tiende shirt dat hij de vijftien uur daarvoor had aangetrokken. Zijn vijfde honkbalstadion. Hij speelde op negen verschillende posities in het veld. Allemaal voor het goede doel. En een documentaire. “Toen ik aan deze reis begon, heel lang geleden rond het ontbijt, dacht ik: kan ik het doen? Het antwoord was ‘ja’.”

Ferrell, vooral bekend als komisch acteur in films als Anchorman, The Other Guys en Step Brothers en misschien wel de beroemdste Saturday Night Live-sketch ooit, was gisteren even de matigste speler in elk team waarin hij een gastrol vervulde. Gelukkig was het niet écht van belang of hij goed was, want de wedstrijden in kwestie waren onderdeel van Spring Training, de reeks oefenwedstrijden voordat het echte seizoen in de MLB (Major League Baseball) van start gaat.

De acteur en in een ver verleden niet onaardige slagman op zijn middelbare school - hij had in zijn laatste jaar een slaggemiddelde van .390, dan doe je leuk mee - verplaatste zich tussen de verschillende stadions per busje en helikopter. Heel even deed hij mee voor beide teams, zijn coaches en medespelers veelal teleurstellend maar het publiek vermakend, om door te racen naar de volgende plek. Er waren eigenlijk te veel hoogtepunten, maar we hebben er een paar geselecteerd.

Toch wel mooi een uit
Te beginnen met zijn sportieve hoogtepunt, dat toevallig in de allerlaatste wedstrijd waarin hij speelde kwam. Als pitcher voor de Dodgers kreeg hij het voor elkaar om een slagman uit te krijgen. Goed, die slagman besloot een niet al te harde, veel te hoge bal van Ferrell te stoten en niet te slaan, dus erg moeilijk had de acteur het niet. Desalniettemin: hij gooide de bal beheerst naar het eerste honk. Hij werd vervolgens wel meteen weer gewisseld door coach Don Mattingly.

Swing and a miss

Wat was het mooi geweest als Ferrell aan slag in ieder geval de bal het veld in had gekregen. Het lukte niet voor de White Sox, het lukte ook niet voor dat andere team uit Chicago, de Cubs.

Goede aanwijzingen

Voor de Cubs kwam Ferrell aan slag, stond hij op het eerste honk én was hij even plaatsvervangend coach op het derde honk. Waar hij enorm nuttige aanwijzingen op enorme stukken karton vasthield. Zoals swing as hard as you can en don’t pull a muscle.

De speech

De eerdergenoemde speech aan het einde van Ferrells dag was ook een hoogtepunt. Uiteraard zeer grappig, met opmerkingen als:

“They say nothing’s more American than grabbing a hotdog, heading to the ballpark and watching nine guys from the Dominican Republic make magic on the field.”

MLB.com heeft ook een korte compilatie van alle hoogtepunten online gezet:

Het goede doel

Ferrell ondernam dit kleine honkbalepos natuurlijk niet zomaar. De belangrijkste reden was een goed doel genaamd Cancer for College, dat studiebeurzen verleent aan mensen met kanker. De hele dag en alles eromheen werd gefilmd voor de documentaire Ferrell Takes the Field van HBO en FunnyorDie, die later dit jaar zal verschijnen. Alle inkomsten gaan naar Cancer for College.

Maar tegelijkertijd was de recordpoging ook een eerbetoon aan Bert Campaneris, die in 1965 als speler voor de Kansas City A’s (bestaan nu niet meer) alle negen veldposities tijdens een wedstrijd speelde. Dat had toen nog nooit iemand gedaan. Uiteraard was Campaneris er gisteren ook en konden hij en Ferrell elkaar de hand schudden.

De MLB heeft alles wat je moet weten over Ferrells honkbaluitdaging chronologisch op een rij gezet.

    • Frank Huiskamp