‘Aantal megastallen in acht jaar tijd verdrievoudigd’

Varkenshouderij in Boekel. ANP / Lex van Lieshout

Het aantal megastallen in Nederland is tussen 2005 en 2013 bijna verdrievoudigd: van 301 naar 803. Het aantal melkveebedrijven groeide sterker dan het aantal varkensbedrijven. Experts vrezen voor toenemende milieuproblemen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Alterra in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie, schrijft dagblad Trouw. De groei doet zich voor in elke provincie, maar Noord-Brabant, Gelderland en Friesland springen eruit. Die tellen nu elk meer dan honderd megastallen. Noord-Brabant alleen is goed voor bijna een derde.

‘Problemen voor milieu’

Onderzoeker Edo Gies van Alterra is de groei toe te schrijven aan de opheffing van de melkquota in Europa per 1 april, zegt hij tegen de ochtendkrant.

“Voortuitlopend daarop zie je de laatste jaren bedrijven groeien van 60 naar wel 500 koeien. Dat is niet per se slecht voor het dierenwelzijn. Het hangt helemaal af van de bedrijfsvoering van de boer.”

Wel voorziet hij problemen voor het milieu:

“Bedrijven worden ieder op zich bekeken door de provincie op milieubelasting. Wat de buurman doet, wordt daarin niet betrokken. Er kan dus een stapelingseffect optreden.”

    • Mirjam Remie