In vier jaar tijd ging in heel Syrië het licht uit

Foto Xi Li/Wuhan University/EPA

Het is donker in Syrië. Satellietbeelden uit 2011 (links), voordat de oorlog in Syrië in alle hevigheid losbarstte, laten nog licht zien. Vooral de stad Aleppo linksboven, Damascus linksonder en de steden en dorpen langs de rivier de Eufraat aan de rechterkant zijn duidelijk zichtbaar. Op hetzelfde beeld uit februari 2015 (rechts) zijn die gebieden een stuk donkerder.

Onderzoekers van de Wuhan Universiteit in China onderzochten de satellietbeelden en concludeerden dat ruim 80 procent van de verlichting die voor de oorlog zichtbaar was nu uit is. In Aleppo zou dat zelfs 97 procent zijn. „Satellietbeelden tonen heel objectief de verwoesting van Syrië op nationale schaal”, zegt hoofdonderzoeker Xi Li over zijn onderzoek tegen Reuters.

De duisternis is niet alleen het resultaat van verwoestingen van gebouwen en infrastructuur maar ook van de vele gevluchte Syriërs.

    • NRC