Zweden schrapt militair akkoord Saoediërs na rel

Zweden heeft de intensieve militaire samenwerking met Saoedi-Arabië opgezegd. Dat is het resultaat van een diplomatieke rel die maandag in Kairo begon toen de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström geen toespraak mocht houden voor de Arabische Liga. Volgens Zweden zaten de Saoediërs daar achter.

Wallström was uitgenodigd omdat de linkse Zweedse regering in oktober als een van de eerste landen ter wereld Palestina officieel heeft erkend. De Saoediërs vreesden echter dat de minister hun land in Kairo openlijk de les wilde lezen. Dat had ze in januari ook gedaan naar aanleiding van de veroordeling van de dissidente blogger Raif Badawi tot duizend stokslagen.

De Zweedse regering ontkende dat Wallströms toespraak over Saoedi-Arabië zou gaan, zette de rede op internet – en inderdaad geen woord over Badawi of Saoedi-Arabië.

De sociaal-democraten aarzelden al langer over verlenging van de samenwerking, de Groenen zijn hoe dan ook tegen. Het akkoord over de levering van materieel, technologie en training loopt in mei na tien jaar af.

Minister van Defensie Peter Hultqvist had de Saoediërs voorgesteld om de samenwerking te verschuiven naar medische onderwerpen en genderstudies. Maar dat zagen de Saoediërs niet zitten.

De samenwerking leverde Zweedse bedrijven de afgelopen drie jaar een half miljard euro op.