‘Zuurgooier België is Nederlandse jurist’

Het logo bij een filiaal van de supermarktketen Delhaize. Foto AFP / Bruno Fahy

De man die ervan wordt verdacht vorige maand in Antwerpen een bijtend zuur te hebben gegooid over een vrouw in een supermarkt, is een 42-jarige jurist uit Amsterdam, meldt De Standaard.

Jelle F., zoals de verdachte wordt omschreven, werkte bij een scheepvaartbedrijf, maar zei in oktober in Barcelona te gaan werken. De verdachte liep vorige week tegen de lamp bij een verkeerscontrole in Frankrijk.

‘Delhaize betaalde zuurgooier’

Vorige week werd ook bekend dat de supermarktketen Delhaize, waar het incident plaatsvond, was ingegaan op de eisen van de zuurgooier. Het bedrijf heeft duizenden euro’s aan de man betaald. De man had in Frankrijk prepaid creditcards gekocht en liet het geld daarop overmaken. In Frankrijk hoeft iemand zich niet te legitimeren bij het kopen van zo’n kaart. De verdachte kon de kaart dus gemakkelijk op een valse naam krijgen.

Dreigmails

Eind vorig jaar hadden Delhaize en persbureau Belga twee dreigende Engelstalige e-mails ontvangen. Daarin werd gedreigd met zuuraanvallen tegen klanten van de supermarktketen. De afzender eiste geld. In de eerste brief vroeg de schrijver zich af wat de sociale en financiële kosten zouden zijn als vijf klanten zwavelzuur in het gezicht gespoten kregen. In de tweede brief, tien dagen later, werd gedreigd met een aanval op een vrouw en twee kinderen in Charleroi.

Zuuraanval

In februari was er daadwerkelijk een zuuraanval. Een 52-jarige schoonmaakster kreeg zuur over zich heen gegoten in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen. Ze werd in levensgevaar naar een ziekenhuis gebracht en lag een tijdje in coma. Ze is inmiddels weer bij kennis. (ANP)

Politie toont beelden dader zuuraanval


    • Maarten Back