Zeewiersalade

Wakame ziet eruit als een soort glibberige spinazie en smaakt wat zoetig. Hoewel vroeger alleen in Aziatische wateren te vinden, groeit het tegenwoordig ook in de Oosterschelde. Kombu is een wat dikkere soort en heeft een sterkere, vleesachtige smaak. Beide wieren zijn in Nederland gedroogd te koop bij Japanse winkels, via internet of bij de natuurvoedingswinkel. Gedroogde wakame moet voor gebruik 5 minuten in lauw water weken. Kombu moet ongeveer een uur worden geweekt in water dat net van de kook af is. Dat maakt deze salade overigens net niet helemaal rauw.

De auteur van het boek van deze week, Delphine de Montalier, bestrooit het gerecht vlak voor het serveren met geplette pandanrijst. Goed idee, dat geeft een fijne crunch. En nu we toch al niet hardcore rauw bezig zijn, kun je die zowel die geplette rijst als de sesamzaadje net zo goed even roosteren. Dat geeft meer smaak.

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Meng de fijngesneden wiersoorten met de rettich. Voeg de blokjes tonijn toe en schenk er op het allerlaatste moment de dressing over. Garneer met sesamzaad en geplette rijst en serveer onmiddellijk.