Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

WHO: meer dan tienduizend doden door ebola

Een inwoner van Monrovia, mogelijk besmet met ebola, wordt naar een kliniek gebracht.
Een inwoner van Monrovia, mogelijk besmet met ebola, wordt naar een kliniek gebracht. Foto AP / Jerome Delay

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ebola-uitbraak, de grootste in de geschiedenis, al meer dan tienduizend levens gekost in West-Afrikaanse landen. Dat maakte het vandaag bekend, meldt persbureau AP.

Ebola hardnekkig

Deze macabere mijlpaal werd bereikt ondanks de inzet van de internationale gemeenschap om het virus te bestrijden. Hoewel dat het aantal besmettingen in Liberia fors is gedaald, blijkt ebola moeilijker te bestrijden in buurlanden Guinee en Sierra Leone.

De meest recente ebola-uitbraak werd in maart vorig jaar voor het eerst gesignaleerd in Guinee. Onterecht dachten autoriteiten dat het virus, net zoals bij tientallen vorige uitbraken, eenvoudig te bestrijden zou zijn. Doordat hulp te langzaam op gang kwam, kon ebola gemakkelijk en ongehinderd door gebrekkige gezondheidszorg de poreuze grenzen oversteken. In augustus, toen al meer dan duizend mensen bezweken waren, riep WHO de noodtoestand uit in het getroffen gebied.

Angst voor mazelen-uitbraak

Naast ebola is de verwachting dat de getroffen West-Afrikaanse landen ook te maken gaan krijgen met een uitbraak van mazelen. Dat verklaren wetenschappers aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Boston tegenover persbureau Reuters. Een uitbraak van mazelen - een van de meest infectieuze ziektes - volgt vaak na humanitaire crises doordat vaccinatiecampagnes stuklopen en grote delen van de bevolking ontheemd raken.

Wetenschappers zijn bang dat dit scenario zich ook gaat uitspelen in West-Afrika. Geschat wordt dat meer dan twintigduizend kinderen tussen de negen maanden en vijf jaar in gevaar zijn om besmet te raken met mazelen. Mocht een grote uitbraak van de ziekte plaatsvinden dan zouden in potentie zo’n 230 duizend mensen besmet kunnen raken en tussen de tweeduizend en zestienduizend extra doden vallen.

Niet alleen vaccinatieprogramma’s ondervinden hinder van de ebola-uitbraak. Ook patiënten met tuberculose, malaria en HIV krijgen door de ebola-uitbraak niet de zorg die ze nodig hebben.