Weinig slaap, veel adrenaline

Nederland is in een kwart eeuw snel geculinariseerd: ook hier heerst nu de cultus van de kok. Maar niet alleen foodies worden bediend met Sergio Herman: Fucking Perfect, een documentaire over driesterrenchef Segio Herman. Hij erfde in 1991 streekrestaurant De Oude Sluis van zijn vroeg dementerende vader. Na stages bij Cas Spijkers en El Bulli wist hij dat op te stuwen tot een van de twee driesterrenrestaurant van Nederland. Wat is daarvoor nodig? Totale inzet en concentratie, weinig slaap, veel adrenaline. Een chef van zijn kaliber is bovendien een ster met eigen look, website, boek, filosofie, fotograaf en trofeebruid – echtgenote Ellemieke Vermolen is model en tv-ster. Zelf mag Sergio er ook wezen met zijn opvallende ogen, stoppels en tatoeages. Hoekig, gesloten, temperamentvol: een patron die erop los foetert in de keuken. We ontmoeten Herman in 2013, als hij heeft besloten om De Oude Sluis dicht te gooien. Met achttien chefs heeft de kleine keuken iets van een Japanse metro tijdens spitsuur: het is worstelen, jachten, vloeken en schreeuwen. Maar groei en uitdaging ontbreken, bovendien wil Herman zijn kinderen zien opgroeien. Een beetje relaxed liefhebberen in zijn tweede restaurant Pure C in Cadzand en straks The Jane, in een kapel in Antwerpen. Heel puur en simpel wordt het daar. Een beetje rauw ook. Bij Herman moet alles immers ‘fucking perfect’ zijn. Met deze controlfreak heeft regisseur Willemiek Kluijfhout een perfecte hoofdpersoon. Een fraai portret van een driesterrenchef. Wat je moet geven om die status te verdienen. En wat je verliest.

    • Coen van Zwol