Waarom de e-reader het gaat verliezen van de tablet

2010-07-14 00:00:00 BADHOEVEDORP - Een e-reader. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

Geen zin om naar de boekhandel te gaan voor het boekenweekgeschenk? Geen probleem, het is ook verkrijgbaar als e-book. Goed nieuws voor de e-reader, dus?

Nou, nee. Uit nieuwe cijfers van de Koninklijke Bibliotheek die zijn opgevraagd door NRC Q blijkt dat Nederlandse lezers veel meer gebruikmaken van tablets en smartphones dan van e-readers.

En dat is niet zo gek. Drie redenen waarom de e-reader het verliest van de tablet en smartphone.

1. De e-reader is niet geschikt voor al je leesvoer

De e-reader is eigenlijk vooral geschikt voor romans, niet voor studiemateriaal. Ook kranten, reisgidsen en artikelen met veel beeld zijn volgens de Consumentenbond niet te lezen op een e-reader. Als student ben je volgens hen beter af met een tablet. De bestandsvorm pdf, waarin veel studiemateriaal wordt aangeboden, is niet goed leesbaar op e-readers.

Lees je veel kinderboeken (voor), non-fictie boeken of educatieve boeken? Dan is een e-reader ook niet voor jou. Volgens het Centraal Boekhuis zijn die genres binnen het aanbod van e-books relatief het minst vertegenwoordigd. Wie een e-reader heeft is volledig afhankelijk van e-books en heeft in die hoek dan dus pech.

2. Net zo duur, bijna net zo licht (en in ieder geval een stuk sneller)

Lekker lezen in bed? De e-reader was met zijn gewicht van slechts 200 gram ooit revolutionair. Maar de nieuwste generatie tablets komt steeds dichter in de buurt. Sony stopte vorig jaar al met het maken van e-readers. Hun nieuwste tablet, die in juni in Nederland verwacht wordt, weegt 393 gram. De lichtste iPad Mini van Apple weegt nog maar 308 gram.

De grootste belofte van de e-reader was het e-inkscherm. Zelfs in direct zonlicht is dit scherm goed leesbaar, in tegenstelling tot LCD-schermen. Ook wat dat betreft zijn tablets bezig met een inhaalslag. De amoled-schermen van de tablets van Samsung zijn volgens de Consumentenbond prima bruikbaar in fel licht.

Bovendien hebben zelfs de simpelste tablets inmiddels de optie om helderheid en contrast van het scherm aan te passen. Daartegenover staat ook nog dat de nadelen van e-inkschermen groot zijn: ze reageren traag en kunnen niet altijd de tekstgrootte aanpassen aan het scherm.

En ook voor de prijs hoef je het niet meer te laten: een tablet heb je al vanaf 100 euro. Dat ben je voor een beetje e-reader ook al snel kwijt.

3. De e-reader blijft in z’n eentje achter

Een e-book lezen op verschillende e-readers? Niet zo simpel, helaas. De oorzaak? Beveiligingssystemen en verschillen in gebruikte bestandsvormen. Deze problemen blijven tot nu toe onopgelost. Het Nederlandse initiatief LeesID probeert sinds enkele maanden de lees- en koopomgeving van e-books te scheiden, zodat je e-books van alle aanbieders op ieder apparaat - e-reader of tablet - kunt lezen.

Maar daar zitten grenzen aan, met name voor e-readers. Maarten Richel van LeesID legt uit:

“Amazon heeft in combinatie met de e-reader van Kindle een gesloten systeem gemaakt. De boeken van Amazon zijn niet op andere e-readers te lezen. Dat houden ze zo.”

Volgens de Consumentenbond zijn de e-books van Amazon met een gedownloade app wel op verschillende tablets en telefoons te lezen. Dat biedt veel meer mogelijkheden dan de geïsoleerde e-reader.

    • Jolanda van de Beld