Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ex-burgemeester Meerssen vrijgesproken van ambtelijke corruptie

VVD'er Ricardo Offermanns in 2013 tijdens een bezoek aan de rechtbank van Rotterdam voor de regiezitting in de zaak die tegen hem is aangespannen.
VVD'er Ricardo Offermanns in 2013 tijdens een bezoek aan de rechtbank van Rotterdam voor de regiezitting in de zaak die tegen hem is aangespannen. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) is in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van ambtelijke corruptie. Hij krijgt wel een taakstraf van zestig uur voor schending van de geheimhoudingsplicht.

Voor het hof staat niet vast dat Jos van Rey, destijds VVD-wethouder in Roermond en adviseur van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in die stad, hem in september 2012 van informatie voorzag om er een dienst van Offermanns voor terug te krijgen. Volgens het hof kan Van Rey ook gehoopt hebben de VVD “een zo sterk mogelijke positie in het binnenlands bestuur in de regio te verschaffen”.

Geen corruptie, wel schending geheimhoudingsplicht

Het oordeel kan van betekenis zijn in de nog lopende strafzaak tegen Van Rey, waar het influisteren van Offermanns ook op de dagvaarding staat. Het Openbaar Ministerie had in deze zaak in hoger beroep het dubbele geëist tegen de voormalige burgemeester van Meerssen en verweet hem ook passieve ambtelijke corruptie. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Offermanns begin vorig jaar al op dezelfde gronden tot een taakstraf van 120 uur, wat overeenkwam met de eis van de officier van justitie toen.

Offermanns was veroordeeld vanwege het verkrijgen van vertrouwelijke informatie van Jos van Rey tijdens zijn sollicitatie voor burgemeester van Roermond. In september 2012 nam Jos van Rey, toen VVD-wethouder in Roermond en adviseur van de vertrouwenscommissie voor een burgemeestersbenoeming, met Offermanns de vragen door die hij kon verwachten bij zijn sollicitatiegesprek als kandidaat-burgemeester. Van Rey gaf ook de gewenste antwoorden door.

Uiteindelijk werd Offermanns voorgedragen als burgemeester, maar trok hij zich al snel terug nadat de zaak aan het licht kwam nadat Van Rey werd afgeluisterd gedurende een onderzoek naar corruptie van de wethouder bij grote bouwprojecten in Roermond. Justitie viel op 19 oktober 2013 binnen bij Van Rey en het stadhuis in Roermond om de definitieve benoeming van Offermanns te voorkomen. Sindsdien zit Offermanns zonder werk.

Reactie Offermanns

Offermanns zegt blij te zijn “dat vreselijke termen als corruptie en oplichting van tafel zijn. Ik had ‘Stop, stop, Jos!’ moeten roepen. Die fout heb ik al eerder erkend.”

De oud-burgemeester van Meerssen hoopt een nieuwe kans te krijgen in het openbaar bestuur.

“Wat ik gedaan heb, hoeft lijkt mij niet te betekenen dat ik voor de rest van mijn leven ben uitgesloten van welke functie dan ook. Of ik ook een nieuwe kans krijg, staat in de sterren geschreven.”

Meerdere VVD-politici in opspraak

Meerdere VVD-politici zijn de afgelopen tijd in opspraak gekomen. Van Rey wordt vervolgd voor corruptie. De fractievoorzitter van de VVD Stichtse Vecht, Kathalijne de Kruif, legde deze maand haar werk neer omdat ze is aangehouden voor hennepteelt, witwaspraktijken en het lekken van informatie. Vorige maand stapte VVD-Kamerlid Mark Verheijen op vanwege discutabel declaratiegedrag.