VVD-jongeren bekijken declaraties ex-voorzitter

De JOVD gaat onderzoek doen naar de declaraties van Bram Dirkx, gemeenteraadslid voor de VVD in het Limburgse Venray. Volgens het tijdschrift Quote zou hij in zijn tijd als landelijk voorzitter van de liberale jongerenorganisatie (van december 2011 tot september 2012) hebben gefraudeerd.

De nu 24-jarige Dirkx legde destijds zijn functie om persoonlijke redenen neer. Volgens Quote zou hij intern onder vuur hebben gelegen wegens „onprofessioneel gedrag” en „een cultuur van leugens” en onder druk zijn opgestapt als voorzitter van de JOVD.

Dirkx zou onder meer ritten naar de Randstad dubbel hebben gedeclareerd en kosten in Nederland in rekening hebben gebracht, terwijl hij afgaande op zijn Twitter-account op dat moment in België zat. Een deel van de onterechte declaraties zou inmiddels zijn terugbetaald. Dirkx, een van de twee VVD-raadsleden in Venray, zegt tegen Quote dat hij hooguit slordig is geweest, maar niet dat hij onjuist heeft gedeclareerd.

De JOVD onderzoekt alle declaraties van Dirkx als voorzitter. De huidige landelijk voorzitter, Tom Leijte, vroeg vorige maand naar aanleiding van onder meer de kwestie rondom de declaraties van VVD-Kamerlid Mark Verheijen om uitbreiding van de bevoegdheden van de integriteitscommissie van de VVD. In plaats van alleen vrijblijvende adviezen verstrekken, zou die ook frauderende partijleden moeten kunnen royeren.