Voorzitter stichting MH17 legt taken neer

Piet Ploeg, voorzitter van de stichting nabestaanden MH17, tijdens tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Piet Ploeg, voorzitter van de stichting nabestaanden MH17, tijdens tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Valerie Kuypers

De voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, Piet Ploeg, legt een paar maanden na oprichting van de stichting tijdelijk zijn taken neer. Hij heeft hiertoe samen met het bestuur besloten, na berichtgeving in NRC Handelsblad dat de naam van Ploeg wordt genoemd in strafrechtelijk onderzoek naar zijn VVD-partijgenoot Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht.

Dat bevestigt een woordvoerder na de berichtgeving in NRC. Voormalig fractievoorzitter De Kruif zit in voorarrest op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze is ook aangehouden voor het lekken van informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester aan Ploeg. Hij is oud-wethouder in Stichtse Vecht. Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland verdenkt hem en Rob Bats (VVD), oud-burgemeester in Haren, ervan te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht te beïnvloeden in het voordeel van Bats.

Update 27 augustus 15.33: sepot

Het OM heeft de zaak tegen Bats na onderzoek geseponeerd. Zijn advocaat Alwin Maarsingh laat aan NRC weten dat na het onderzoek vast is komen te staan dat er in zijn zaak geen strafbare feiten zijn gepleegd.

VVD regelde benoeming intern

De politie kwam achter de praktijken toen agenten de telefoongesprekken van fractievoorzitter De Kruif afluisterden. “De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg”, schreef redacteur Marcel Haenen dinsdag in NRC (€).

Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats – tot voor kort waarnemend burgemeester in Terschelling – in Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen en Maarssen) benoemd werd.

De stichting licht volgens ANP toe:

“Het strafrechtelijk onderzoek moet helder maken of Piet Ploeg betrokken is bij de feiten waarvan de voormalig fractievoorzitter in de gemeente Stichtse Vecht verdacht wordt.”

“Het bestuur heeft deze kwestie met Piet Ploeg besproken. Onze gezamenlijk conclusie was dat het verstandig is dat Piet zijn voorzitterschap en andere bestuursactiviteiten hangende het strafrechtelijk onderzoek tijdelijk neerlegt.”

De in november opgerichte stichting wil voorkomen dat de discussie over Ploeg het behartigen van de belangen van de nabestaanden van de vliegramp met MH17 belemmert. De overige bestuursleden nemen tijdelijk de taken van Ploeg over.

Eerder vandaag werd oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van ambtelijke corruptie. Hij krijgt wel een taakstraf van zestig uur voor schending van de geheimhoudingsplicht.

Lees verder in NRC Handelsblad: OM verdenkt meer VVD’ers van corruptie (€)