Milde vorm van vogelgriep vastgesteld in Barneveld

en pluimveebedrijf in Barneveld is besmet met vogelgriep. Daarover heefthet ministerie van Economische Zaken de gemeente Barneveld ingelicht.

Foto ANP / BAS CZERWINSKI

Een pluimveebedrijf in Barneveld is besmet met vogelgriep. Daarover heeft het ministerie van Economische Zaken de gemeente Barneveld ingelicht. 30.000 legkippen worden geruimd. In de omgeving van het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod.

Anders dan bij de uitbraken in november vorig jaar gaat het hoogstwaarschijnlijk om een milde H7-variant. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse morgen beschikbaar komen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Ruiming

Omdat de milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vervoersverbod

Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim één kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen zeventien andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor drie weken.