‘VN laten slachtoffers in Syrië aan hun lot over’

De VN-Veiligheidsraad faalt bij de bescherming van burgers in Syrië. Dat stellen 21 hulporganisaties, waaronder Oxfam en Save the Children, in een nieuw rapport. Hoewel de Veiligheidsraad meerdere resoluties aannam om burgers te beschermen en humanitaire hulp te verbeteren, zijn die niet geïmplementeerd.

„De partijen in het conflict handelen met totale straffeloosheid en negeren de eisen van de Veiligheidsraad”, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de Norwegian Refugee Council, een van de organisaties. „Rusland, de VS en andere landen hebben politieke en diplomatieke invloed om te zorgen dat de resoluties ook worden uitgevoerd”, stelt Andy Baker van Oxfam.

Het rapport zet de cijfers nog eens op een rij. Vorig jaar was het dodelijkste jaar met zeker 76.000 slachtoffers. Hulporganisaties hebben vaak geen toegang tot burgers in nood, doordat wordt gevochten of doordat de strijdende partijen dat verhinderen. Ruim 4,8 miljoen mensen verblijven op plekken die de VN eufemistisch „moeilijk te bereiken” noemen.

Tegelijkertijd wordt de nood alsmaar hoger. Zeker 5,6 miljoen kinderen zijn afhankelijk van hulp, een toename van 31 procent sinds 2013. Hulporganisaties kampen met een groot tekort aan financiële middelen. In 2013 werd 71 procent van het geld dat nodig was overgemaakt, vorig jaar was dat 57 procent. Het Syrische regime gaf slechts in de helft van de gevallen toestemming voor hulpkonvooien.