Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Video: dit gebeurt er als je je vingers knakt. En is het nou slecht?

Is vingers knakken slecht voor je? We maakten er eerder een next.checkt over. Wil je een eerlijk antwoord?, vroeg Daniël Saris, orthopedisch chirurg aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, toen. “Het is vooral slecht voor je omgeving. Dat geluid is ontzettend irritant.”

Medisch gezien is het opzettelijk knakken van je vingers en nek volgens Saris niet schadelijk. Maar het moet wel met mate, zegt hij in nrc.next, want extreem hard en vaak knakken kan instabiliteit van je gewrichten opleveren. “De kapsels en banden die je gewrichten op hun plek houden kunnen dan oprekken. En dat is niet goed.”

Waarom dat knakkende geluid?

Schouders en heupen zijn volgens hem gevaarlijker om te knakken. “Vaak tilt iemand zijn schouder of heup kort uit de kom”, vertelt Saris. Het kraakbeen slijt dan langzaam af, waardoor de kom minder diep wordt, en het gewricht instabieler.

Waarom knakt een gewricht eigenlijk? “Dat komt door het zogenaamde vacuümfenomeen”, vertelt Saris. Hij legt uit dat er geen lucht in je gewrichten zit, alleen gewrichtsvocht. Dat is de smeerolie van het mechanisme. Maar als je hard aan je vinger trekt, ontstaat er onderdruk. Er verdampt een beetje gewrichtsvocht, waardoor de onderdruk weer opvult. En dat hoor je als een knak.

Na zestig jaar knakken geen verschil

De Amerikaan Donald Unger kreeg altijd van zijn moeder te horen dat het slecht was; het knakken van zijn vingers. Maar hij geloofde haar niet en knakte zestig jaar lang de vingers van zijn linkerhand tweemaal daags, terwijl hij die van zijn rechterhand met rust liet. Na zestig jaar knakken heeft de ene noch de andere hand artritis. Vox maakte er deze week een filmpje over. Vox toont hoe knakkende kootjes eruitzien en hoe dat krakende geluid precies tot stand komt.