Versterking voor politie in Ferguson na ‘hinderlaag’

De autoriteiten in Ferguson bestempelen de beschieting en verwonding van twee politieagenten vannacht tijdens demonstraties als een ‘hinderlaag’. Terwijl het onderzoek naar het incident loopt, nemen de provinciale- en snelwegpolitie van Missouri de beveiligingstaken op zich tijdens protesten vanavond.

Politieagenten bestormen een huis in Ferguson in verband met de schietpartij waarbij twee agenten gewond raakten, 12 maart 2015. Foto AP / Christian Gooden

De autoriteiten in Ferguson bestempelen de beschieting en verwonding van twee politieagenten vannacht tijdens demonstraties als een ‘hinderlaag’. Terwijl het onderzoek naar het incident loopt, nemen de provinciale- en snelwegpolitie van Missouri de beveiligingstaken op zich tijdens protesten vanavond.

De stadspolitie van Ferguson hervat de taken in de stad, meldt St. Louis Post-Dispatch.

Twee agenten raakten vannacht gewond in het gezicht en schouder toen zij betogers buiten een politiebureau tegen probeerden te houden. Beiden zijn buiten levensgevaar, vertelt een woordvoerder tegenover The Wall Street Journal.De menigte verzamelde zich daar nadat het stadsbestuur in Ferguson bekend had gemaakt dat Thomas Jackson, de chef van het politiekorps, volgende week opstapt.


In de vroege donderdagochtend bestormden autoriteiten een woning in Ferguson in hun zoektocht naar betrokkenen van de schietpartij. Drie mensen werden daarbij meegenomen voor ondervraging.

Het gewelddadige voorval in de voorstad van St. Louis laat zien dat de verhoudingen tussen politie en de overwegend Afro-Amerikaanse bevolking nog altijd hooggespannen zijn. In de zomer kwam de achttienjarige Michael Brown om het leven toen hij tijdens een aanhouding gedood werd door een politieagent. In een stad waar bijna alle politieagenten blank waren, en volgens recent onderzoek het Amerikaanse ministerie van Justitie bij de plaatselijke autoriteiten sprake was van stelselmatige raciale vooringenomenheid en stereotypering, was zijn dood een katalysator voor protest in Ferguson en de rest van het land. Toen de politieagent die Brown doodschoot, Darren Wilson, in november niet vervolgd werd braken er opnieuw rellen uit in Ferguson.

Minister van Justitie Eric Holder noemt de schietpartij van vannacht “gruwelijk” en sprak zijn steun uit aan het onderzoek naar de daders. Tegenover politieagenten en maatschappelijk werkers liet Holder weten dat hij het voorval betreurde in een tijd “waar Ferguson moet helen”.

Foto AP / Andrew Harnik

Minister van Justitie Eric Holder veroordeelt de verwonding van twee politieagenten in Ferguson. Foto AP / Andrew Harnik

    • Hans Klis