RIVM vindt bewijs: vuile lucht kost Nederlanders levensmaanden

Langs drukke wegen worden ook dit jaar nog mensen aan concentraties boven de norm blootgesteld.
Langs drukke wegen worden ook dit jaar nog mensen aan concentraties boven de norm blootgesteld. ANP / Robin Utrecht

Mensen in Nederland leven gemiddeld vier maanden korter door luchtverontreiniging met stikstofdioxide. Dat is voor het eerst onomstotelijk vastgesteld in een vandaag verschenen publicatie van het RIVM in Bilthoven. Onderzoekers maakten gebruik van een ongekend groot gegevensbestand.

Lange blootstelling beneden de Europese norm is al schadelijk. De verloren levensmaanden komen bovenop de al bekende levensbekorting met ongeveer 9 maanden door blootstelling aan fijnstof.

Milieudefensie somberder gestemd dan RIVM

Het RIVM berekent in zijn publicatie niet direct de verloren levensmaanden, maar milieuorganisatie Milieudefensie reageerde direct met een eigen berekening. “En op sterk vervuilde plekken kan het verlies aan levensverwachting oplopen tot meerdere jaren”, zegt Milieudefensie-onderzoeker Anne Knol.

“Die 4 en 9 maanden levensverlies door stikstofoxide en fijnstof kloppen wel”, zegt RIVM-onderzoeker Paul Fischer die eerste auteur is van de vanmorgen verschenen wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

De sterfte door stikstofdioxide (NO2) is voor het eerst duidelijk vastgesteld door gebruik van een ongekend groot gegevensbestand van alle ruim 7 miljoen mensen die van 1999 tot 2004 in Nederland op hetzelfde adres bleven wonen.

Lees in NRC Handelsblad: Nederlanders sterven eerder door stikstof (€).