Regisseur van Oscarwinnaar ‘Still Alice’ overleden

De Amerikaanse regisseur Richard Glatzer is dinsdag op 63-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. In 2011, tijdens de preproductie van de film ‘Still Alice’, werd bij Glatzer de spierziekte ALS vastgesteld. Tijdens de opnameperiode van 23 dagen communiceerde Glatzer met één vinger via een spraakapp op de iPad. Ten tijde van de promotie van de

Actrice Julianne Moore en regisseur Richard Glatzer op de set van 'Still Alice'. Foto AP / JoJo Whilden

De Amerikaanse regisseur Richard Glatzer is dinsdag op 63-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. In 2011, tijdens de preproductie van de film ‘Still Alice’, werd bij Glatzer de spierziekte ALS vastgesteld.

Tijdens de opnameperiode van 23 dagen communiceerde Glatzer met één vinger via een spraakapp op de iPad. Ten tijde van de promotie van de film, eind 2014, kon Glatzer alleen nog typen met zijn grote teen. Glatzer regisseerde de film samen met zijn echtgenoot Wash Westmoreland.

‘Het ging veel sneller dan gedacht’

Julianne Moore, hoofdrolspeelster in ‘Still Alice’, won vorige maand de Oscar voor Beste Actrice, voorafgegaan door een Golden Globe, een BAFTA en een Screen Actors Guild Award. In een interview gisteren in NRC Handelsblad zegt Moore dat de film heel persoonlijk werd voor Glatzer en Westmoreland vanwege Glatzers ziekte:

“Net als Alice in de film heeft Richard een progressieve degeneratieve ziekte, maar in zijn geval worden niet zijn geestelijke vermogens, maar zijn fysieke mogelijkheden aangetast. Dat ging uiteindelijk veel sneller dan gedacht: tijdens de opnames kon Richard al niet meer praten en regisseerde hij via een spraakapp op zijn iPad.”

De Oscaruitreiking moest Glatzer uiteindelijk bekijken vanuit het ziekenhuis, met Westmoreland aan zijn zijde. Glatzer maakte zijn regiedebuut in 1993 met de komedie ‘Grief’ en maakte verder de films ‘The Fluffer’, ‘Quinceañera’ en ‘The Last of Robin Hood’. De meeste films regisseerde hij samen met zijn man.

Still Alice

Still Alice is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van neurowetenschapper Lisa Genova die het ziekteproces beschrijft van een gelauwerde linguïst die plotseling haar eigen studieobject wordt: de dementie van Alice uit zich onder andere in het vergeten van de meest gewone woorden waardoor ze niet meer zonder spiekbriefjes door het leven kan.

NRC gaf de film gisteren drie ballen. Lees de recensie hier: Alzheimer en de kunst van verlies

    • Marije Willems