Clooney-kloon toegestaan

George Clooney enDavid Siegel

Espresso Club, een concurrent van Nespresso, heeft zijn eigen George Clooney. In december vorig jaar lanceerde het bedrijf in Israël een nieuwe commercial met David Siegel, een acteur die grote gelijkenis vertoont met George Clooney. In de commercial zie je Clooney-imitator Siegel een winkel van Espresso Club verlaten, terwijl hij zijn verbazing uitspreekt over het feit dat je daar alleen voor de cupjes betaalt en niet voor de machine.

Nespresso, dat Clooney al jaren kapitalen betaalt om wereldwijd zijn cupjes te promoten, spande een juridische procedure aan, maar verloor deze onlangs kansloos. Volgens de Israëlische rechter bezit Nespresso geen rechten op de persoon George Clooney. Natuurlijk roept de commercial wel de gedachte op aan Nespresso, maar dat moet je zien als een geoorloofde parodie van een concurrent die een goedkoper en minder elitair alternatief aanbiedt.

Bovendien, verwarrend is het niet, want telkens als Siegel in beeld komt verschijnt boven in beeld de tekst: ‘deze acteur is niet George Clooney’. De commercial blijft dus gewoon op de buis. Nespresso had er misschien goed aan gedaan om Clooney zelf ook als partij in deze zaak te betrekken, zodat ze ook Clooneys portretrechten hadden kunnen inzetten. Die werken soms ook tegen het gebruik van lookalikes.

    • Bas Kist