Polen vraagt VS om raketten tegen Russische dreiging

Een NAVO-oefening bij Gdynia. Foto EPA / Piotr Wittman / Poland Out

Polen wil kruisvluchtwapens kopen voor zijn nieuwe onderzeeërs. De Poolse minister van Defensie Tomasz Siemoniak heeft laten weten dat hij bij de Verenigde Staten een verzoek heeft ingediend tot aanschaf van de Tomahawk-raketten, meldt persbureau Reuters.

Siemoniak zei op de Poolse radio dat de raketten bedoeld zijn voor drie tegen 2030 aan te schaffen onderzeeboten. Hij heeft alle landen die over dit type wapen beschikken gevraagd of zij kunnen leveren, schrijft AP. Het gaat niet om nucleaire kruisraketten.

Grote NAVO-oefening

Polen investeert in reactie op de Russische inlijving van de Krim en het conflict met pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne fors in Defensie. De krijgsmacht wordt dit najaar op alle overheidsniveaus onderworpen aan een stresstest, er is ruim dertig miljard euro vrijgemaakt voor de modernisering van het leger en burgers worden opgeroepen militaire training te volgen. Liefst zou het land ook zien dat de NAVO meer manschappen naar de regio stuurt.

Deze zomer vindt in Polen een grote NAVO-oefening plaats. Daar doen volgens Siemoniak zo’n 10.000 militairen aan mee. De helft daarvan maken deel uit van een onlangs opgerichte flitsmacht van de militaire verdragsorganisatie. De eenheid is opgericht om snel te reageren op “dreigingen in de flanken van geallieerd gebied”.

    • Laura Klompenhouwer