Ook als tv-presentator maakte Moszkowicz grote belastingschuld

Uitzending van PowNews gepresenteerd door Bram Moszkowicz in 2013. Foto ANP / PowNews

De voormalige strafpleiter Bram Moszkowicz moet over de verdiensten uit zijn media-optredens, lezingen en het boek Maffiamaat aan de belastingdienst nog 165.895,50 euro betalen wegens niet afgedragen loon- en omzetbelasting. De schuld is in minder dan twee jaar tijd opgebouwd.

Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de door de Amsterdamse rechtbank benoemde curator Herman Kreikamp heeft opgesteld over de stand van zaken bij de begin deze maand failliet verklaarde firma Chatan BV. In dit in juni 2013 – de maand waarin hij door de Orde van Advocaten werd geschrapt als advocaat – opgerichte bedrijf had Moszkowicz zijn media-activiteiten ondergebracht. De belastingschuld van 165.000 staat los van de al eerder bekend geworden schuld van enige tonnen die Moszkowicz heeft wegens zwart geld dat hij als advocaat heeft verdiend.

Ook nadat Moszkowicz als advocaat is geschrapt heeft hij volgens de curator vrijwel nooit belasting betaald. Moszkowicz genoot inkomsten voor optredens bij RTL Boulevard, het programma Businessclass van Harry Mens, Radio538 en de Speakers Academy. De voormalige strafpleiter kreeg ook geld van Pownews, De Telegraaf en Robijn wasmiddelen. Curator Kreikamp schrijft in zijn verslag dat de administratie van Chatan BV niet op orde is “vanwege het ontbreken van een aantal bankafschriften”.

De rechtbank Amsterdam beraadt zich nog over de faillissementsaanvraag van de firma Abraham Moszkowicz BV waar de zakelijke juridische activiteiten in waren ondergebracht. Op 7 april buigt de rechtbank zich ook nog over het persoonlijk faillissement van Moszkowicz dat door twee particuliere schuldeisers is aangevraagd.

Moszkowicz wil geen commentaar geven.

    • Marcel Haenen