Groningers zingen lied tegen gaswinning

Vanaf de Grote Markt in Groningen klinkt vanmiddag een lofzang op de provincie, tégen de gaswinning. Groningers uit stad en ommeland worden massaal opgeroepen mee te zingen. Ze vormen een groot achtergrondkoor en van hun zang- en danskunsten wordt een videoclip gemaakt.

De Ode aan Groningen komt uit de koker van de Groningse componist Remko Wind en wordt ondersteund door reclamebureau Veenbrand. Wind bedacht de actie in februari, om de aardbevingsproblemen door de gaswinning in Groningen „op een positieve manier” onder de aandacht te brengen.

Herstel, schadeloosstelling en het steeds een stukje dichter draaien van de gaskraan zijn niet genoeg. „Er is behoefte aan een vuist”, zegt Wind, „aan een sterk en positief geluid. De provincie is van oudsher goeie grond voor pioniers. Dat willen we uiten.”

Het loflied bezingt de trots en de schoonheid van het Groninger land. Het trilt en het beeft in Groningen en „het bruist en het leeft”. Onder meer Youp van ’t Hek, het Noord Nederlands Orkest en twintig artiesten uit de provincie werkten mee. Het lied wordt voor het eerst live ten gehore gebracht op 21 maart, tijdens Thrilling Groningen, een cultureel schuurfestival in Kantens.