Musea steken een stokje voor de selfiestick

De selfiestick werd door Time Magazine nog tot de één van de beste uitvindingen van 2014 bekroond. Nu is het ding in de ban. Nadat het statief al in verschillende musea niet meer welkom is, werd gisteren bekend dat de bezoekers van London’s National Gallery hun selfiestick ook thuis moeten laten.

Een man gebruikt een selfiestick om een foto te maken.
Een man gebruikt een selfiestick om een foto te maken. Foto EPA / Alex Hofford

De selfiestick werd door Time Magazine nog tot één van de 25 beste uitvindingen van 2014 bekroond. Nu is het ding in de ban. Nadat het statief al in verschillende musea niet meer welkom is, werd gisteren bekend dat de bezoekers van London’s National Gallery hun selfiestick thuis moeten laten.

De selfiestick laat je regisseur zijn over je eigen leven. Niet meer moeilijk doen, even het statief uitschuiven, een pose aannemen, ‘klik’ en de foto is een feit. Toch hebben musea en voetbalstadions uit zeven verschillende landen de selfiestick al de rug toegekeerd. Want zo onschuldig als de stick lijkt, volgens verschillende critici kan het ding schade berokkenen aan de kunstwerken en kunnen mensen elkaar ermee te lijf gaan.

Nederlandse musea geen fans van selfiestick

Bij het Rijksmuseum, Teylers Museum en het Stedelijk Museum geldt al een verbod op de selfiestick. Het Stedelijk Museum deed de selfiestick bij introductie al meteen in de ban. Het Rijksmuseum wilde eerste even kijken hoe het zou gaan met het statief, maar verbood het drie weken geleden. Jacobien Schneider werkzaam bij het Rijksmuseum laat weten waarom:

De selfiestick is eigenlijk binnengeslopen in het Rijksmuseum. Toen duidelijk werd dat het een statief was, was meteen duidelijk dat het ding in de ban ging. Er geldt namelijk al een verbod op flitsapparatuur en statieven.

Zelfs bij het Fotomuseum in Den Haag, wordt de selfiestick geweerd, om dezelfde reden als bij het Rijksmuseum.

Amerika

In Amerika, het land waar alleen in december 2014 al 100.000 selfsticks, de toonbank over gingen, zijn sommige musea de hype meer dan zat. De selfiestick werd twee weken geleden al verboden bij het Smithsonian Institution, een Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut met bijbehorend museumcomplex bestaande uit negentien musea. In een verklaring riepen ze op nog wel selfies te maken, maar niet met het statief:

“We encourage museum visitors to take selfies and share their experiences - and leave the selfie sticks in their bags.”

Als wapen

Hoewel de selfiestick de bijnaam ‘toverstok’ draagt, wordt het ding in verschillende voetbalstadions gezien als wapen. De selfiestick kan namelijk uitgeschoven worden tot ruim één meter. Iemand met kwade bedoelingen kan daarmee een flinke tik uitdelen. In voetbalstadions in Brazilië, Engeland en in de Amsterdam ArenA is het ding al niet meer welkom. Eerder tijdens het carnaval in Rio de Janeiro werd de selfiestick al verboden.

Nu de beweging in gang is gezet, breidt de ban uit naar andere landen. Verschillende trekpleisters in onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Italië hebben ook laten weten dat de selfiestick niet meer welkom is.