Mansveld: er gaan geen banen van KLM naar Frankrijk

(L-R) CEO van Air France-KLM Alexandre de Juniac, staatssecretaris Wilma Mansveld en CEO van KLM Pieter Elbers voorafgaand aan de meeting van vanmiddag. Foto ANP/EPA/ETIENNE LAURENT

De top van Air France-KLM heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) toegezegd dat in de huidige reorganisatie van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij geen banen overgaan van het KLM-kantoor in Amstelveen naar Parijs.

Dat beaamden Mansveld, Air France KLM-topman Alexandre de Juniac en KLM-directeur Pieter Elbers vanmiddag na een gesprek op het hoofdkantoor in Parijs. “Ik heb de garantie dat er geen functies overgeheveld worden”, aldus Mansveld, die een uur met de top van Air France-KLM gesproken heeft over de in de Tweede Kamer levende zorgen over de positie van KLM in het fusiebedrijf.

‘Nederlandse zorgen onterecht’

Het was volgens haar een “constructief gesprek”, waarin ze bevestigd kreeg dat “eerdere afspraken blijven gelden”, zei ze tevreden over het resultaat. “De staatsgaranties blijven zoals ze zijn. Air France-KLM is voor Schiphol een banenmotor.”

De afspraak, waar de Kamer op had aangedrongen, zou aanvankelijk vorige week al plaatshebben, maar werd toen afgezegd door Mansvelds Franse ambtgenoot Alain Vidalies. Vandaag bleek hij opnieuw niet beschikbaar, maar Mansveld zegt hem morgen in Brussel te kunnen spreken in de marge van de Europese Transportraad. Ze zegt niet beledigd te zijn: “Etiquette en logistiek zijn volledig ondergeschikt aan de inhoud.”

Volgens de Juniac zijn de Nederlandse zorgen over de zelfstandigheid van KLM “onterecht”. “De huidige structuur is volledig aangepast aan ons streven naar meer concurrentiekracht”, zei hij.

CDA-Kamerleden Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt zijn blij met de toezegging van De Juniac, maar willen dat ook graag zwart op wit. “We eisen keiharde schriftelijke en geborgde garanties.”

    • Peter Vermaas