Kunstmarkt in 2014 naar record: 51 miljard euro

De internationale kunstmarkt heeft in 2014 een nieuwe piek bereikt met een record van 51 miljard euro aan omzet. Daarmee is het record gebroken van 2007, het jaar voordat de financiële crisis losbarstte, die grote invloed had op de verkoop van kunst en antiek. In 2014 groeide de kunstmarkt met 3 miljard euro (7 procent) ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat kunstbeurs Tefaf laat uitvoeren door kunsteconoom Clare McAndrew. Het gaat om de handel op veilingen (24,6 miljard euro, waarvan 10,4 miljard bij de veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s) en door kunsthandelaren (naar schatting 26,4 miljard euro).

In totaal werden 39 miljoen objecten verkocht, minder dan in 2007 (50 miljoen transacties). Slechts een half procent van het aantal transacties zorgde voor de helft van de omzet op de kunstmarkt. Hoge prijzen worden vooral betaald voor naoorlogse en hedendaagse kunst, maar die miljoenenprijzen kunnen een vals beeld schetsen. De werken van de overgrote meerderheid van kunstenaars brengen niet meer dan 50.000 euro op.

Van slechts 1 procent (minder dan 800 kunstenaars ) wordt weleens een werk voor boven de 1 miljoen euro verkocht. Zij zorgen daarmee voor de helft van de opbrengsten in de kunstmarkt. Prijzen boven de 10 miljoen euro waren in 2014 voor slechts 54 kunstenaars weggelegd.