Koning: niet erg dat Máxima katholiek is gebleven

Koning Willem-Alexander vindt het geen probleem dat zijn vrouw koningin Máxima katholiek is gebleven. Hij gelooft niet in een geloofsovergang “omdat het moet”. Dat zei de koning in een vraaggesprek met Deense media, voorafgaand aan het driedaags staatsbezoek dat hij en zijn vrouw volgende week aan Denemarken brengen.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de jaarlijkse fotosessie in het Oostenrijkse skioord Lech. Foto ANP / Robin Utrecht

Koning Willem-Alexander vindt het geen probleem dat zijn vrouw koningin Máxima katholiek is gebleven. Hij gelooft niet in een geloofsovergang “omdat het moet”. Dat zei de koning in een vraaggesprek met Deense media, voorafgaand aan het driedaags staatsbezoek dat hij en zijn vrouw volgende week aan Denemarken brengen. De koning zei tegen de Deense journalisten:

“De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk.”

Hij benadrukte in het gesprek dat religie een privézaak is, waar de staat buiten staat.

“Het is simpelweg een natuurlijk en afzonderlijk element in ons leven.”

Niet in de grondwet

Hij maakte een vergelijking met Denemarken, waar koningin Margrethe aan het hoofd staat van de ‘Folkekirke’, de evangelisch-lutherse staatskerk.

“Er staat niets in onze grondwet over de godsdienst van het staatshoofd. In 1815 is dat weggehaald uit de grondwet. Het klopt dat de Oranjes van oorsprong protestants zijn, maar we hebben geen staatskerk en daarom is er geen reden om protestant te worden.”

Voor het huwelijk in 2002 is wel gezegd dat eventuele kinderen protestants zouden worden opgevoed. Vorig jaar augustus trok de Protestantse Kerk Nederland de aandacht met haar observatie dat God weinig voorkwam in de toespraken van de nieuwe koning.

    • Kees Versteegh