Israël importeert na acht jaar weer tomaten uit Gaza

Palestijnse boeren met hun kamelen in de Gazastrook. Foto EPA / Ali Ali

Israël importeert weer tomaten uit Gaza. Voor het eerst sinds Hamas in 2007 in het gebied de macht greep, wordt de totale boycot van groenten versoepeld. Voor 27 ton tomaten en vijf ton aubergines is toestemming gegeven voor transport naar Israël, zeggen betrokkenen tegenover persbureau AP.

Naar verwachting neemt de handel in verschillende groenten weer toe tot 1.500 ton. Dat de importstop iets wordt versoepeld, zou erop kunnen wijzen dat de verhoudingen tussen Israël en Hamas iets meer ontspannen worden, zegt onze correspondent Derk Walters.

“Boeren in Gaza hadden jarenlang geen afzetmarkt. Dit kan een poging zijn van Israël hun lijden iets te verlichten. Maar of het op langere termijn iets betekent voor verbeterde verhoudingen tussen de Hamas en Israël, is de vraag.”

Meer vergunningen

Een van de bronnen van AP, een Palestijnse handelaar, is niet overtuigd dat de economische problemen hiermee zijn opgelost. “Exporteren naar Israël is beter, maar onvoldoende.”

Boeren in Gaza voerden voordat Hamas in Gaza aan de macht kwam dagelijks tonnen groenten uit naar Israël. Maar na de kortstondige oorlog tussen Hamas en Fatah - de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas - stelden Israëlische en Egyptische autoriteiten invoerverboden in. Israël zegt dat dit nodig is, om te voorkomen dat Hamas wapens invoert. Critici zeggen dat de maatregel neerkomt op collectieve bestraffing van de bevolking van Gaza.

Israël en Hamas hebben sinds 2008 drie gewapende conflicten gehad. De laatste, vorige zomer, duurde vijftig dagen. Handelaren uit Gaza krijgen sinds de wapenstilstand die eind augustus inging vaker vergunningen om naar de Westoever en Israël te reizen voor zaken. Ook wordt de handel in textiel en meubels weer in beperkte mate toegestaan.

Fatah en Hamas sloten in april vorig jaar een akkoord over een eenheidsregering van technocraten. De regering van Hamas in Gaza stapte officieel op toen de eenheidsregering op 2 juni begon. Maar in feite behoudt Hamas de controle in Gaza. De Palestijnse president Abbas hoopte na de oorlog tussen Israël en Hamas weer voet aan de grond te krijgen in Gaza. De internationale gemeenschap wilde dat zijn partij de leiding zou krijgen over de wederopbouw. Maar dankzij de oorlog in Gaza is de populariteit van Hamas flink toegenomen, ook op de Westelijke Jordaanoever waar de impopulaire president Abbas de macht heeft.

    • Laura Klompenhouwer