‘Islamitische Staat omarmt Boko Haram’

Strijders van Boko Haram op archiefbeeld. Foto AFP

De leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi heeft de belofte van trouw van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram geaccepteerd. Dat zou een woordvoerder van IS bevestigen in een audioboodschap, meldt persbureau Reuters.

Vorige week zwoer Boko Haram bij monde van haar leider Abu Bakr Shekau trouw aan Bagdadi. Hiermee volgde de terreurgroep in de voetsporen van jihadistische strijders uit Pakistan, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Het lijkt er vooralsnog op dat de uitspraken van Boko Haram gezien moeten worden als propaganda, legt CNN uit. Het gaat militair gezien namelijk niet erg goed met de terreurbeweging, schreven correspondenten Peter Vermaas en Koert Lindeijer gisteren in nrc.next.

Veiligheidsraad beraamt stappen tegen Boko Haram

Deze ontwikkeling komt op een moment dat de leden van de Veiligheidsraad over een resolutie onderhandelen om internationale steun te bieden aan vijf Afrikaanse landen die tegen Boko Haram vechten. Het zou volgens The Washington Post gaan om financiële middelen, uitrusting, het leveren van troepen en delen van inlichtingen.

Boko Haram vermoordde het afgelopen jaar meer dan tienduizend mensen in Nigeria en wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering van meer dan 275 schoolmeisjes. De strijd tegen de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram krijgt echter steeds meer een regionaal karakter.

Strijders van Boko Haram staken in februari voor het eerst vanuit het noordwesten van Nigeria de grens over om aanvallen uit te voeren in buurland Niger. Tsjaad, dat het voortouw heeft in de internationale coalitie tegen Boko Haram, kreeg ook zware klappen. Het land zit momenteel in de Veiligheidsraad. Volgens woordvoerders verwacht Tsjaad dat de resolutie volgende week wordt aangenomen.

    • Hans Klis