Zo gebruikt Nederland het web

Hoe gebruikten we tien jaar geleden het internet? En nu? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde gisteren een overzicht van de ontwikkelingen in het internetgebruik onder de Nederlanders. De vier grootste trends:

1. Mobiel verslaat desktop

Gebruikte in 2005 nog 93 procent van de huishoudens internet op de pc, in 2014 was dat slechts 61 procent. Mobiel internet steeg in die periode daarentegen van 12 naar 78 procent en zal waarschijnlijk nog wel even doorgroeien.

2. Internetbankieren populairst

Het CBS onderzocht ook wat we met dat internet doen. We e-shoppen anderhalf keer meer dan tien jaar geleden; 77 tegenover 50 procent van de internetters winkelt online. Zes van de tien leest de krant digitaal. Maar internetbankieren spant de kroon: 86 procent regelt zijn bankzaken online.

3. Vakanties beginnen op internet

Wat kopen we online? Vooral hotels en vliegtickets: 64 procent van de mensen doet dat wel eens. Het aantal digitale kledingkopers is de laatste tien jaar verdrievoudigd naar 62 procent.

4. Ouderen maken inhaalslag

Gemiddeld zit 90 procent van de Nederlanders dagelijks op internet. De 65-plussers hebben veel vooruitgang geboekt: driekwart is elke dag online. Bij de jongeren van 12 tot 25 jaar is dat 94 procent.