Heerlen zet nieuwe stap richting wietteelt

Volgens vertrekkend burgemeester Depla van Heerlen kan de overheid geld verdienen met de legale bevoorrading van coffeeshops.

Dat hij het onderzoek naar de mogelijkheden van gereguleerde wietteelt presenteert in de week dat Ivo Opstelten aftreedt, zo verzekert Heerlens burgemeester Paul Depla (PvdA), is puur toeval. Dat Depla de Limburgse stad deze week verruilt voor Breda, speelt wel een rol. Deze stap in het slepende drugsdossier wilde hij nog zelf zetten.

Gereguleerde teelt kan, wijst het in opdracht van Heerlen verrichte onderzoek uit. Veertien soorten wiet en ook nog eens hasj telen in een beveiligd bedrijf en veilig naar een coffeeshop brengen, levert winst op. Bij de nu voorgestelde proef met bevoorrading van een van de drie Heerlense coffeeshops is er een winstmarge van 10 procent. Als het groter wordt aangepakt, met andere Limburgse coffeeshopgemeenten, kan dat oplopen tot 30 procent. Depla: „Dat kan de overheid dan afromen bij een aanbesteding, zoals gebeurd is bij de veiling van telecomfrequenties.”

De gemeenteraad moet de proef aandurven; die beslist erover. Binnen een jaar kan een bedrijf dan in volle werking zijn.

Heerlen kan veel willen, maar mag het ook? Volgens Depla zijn er drie mogelijkheden. Een: via bestuursrechtelijke weg kan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ontheffing van de Opiumwet worden aangevraagd. „Het Heerlense initiatief is dan een medisch experiment, zoals ook het geval was bij de gratis heroïneverstrekking.”

Strafrechtelijk biedt het proefproces tegen twee Groningse telers een tweede mogelijkheid. Die telers deden hun werk in alle openheid en hielden – zich los van de Opiumwet – aan alle regels. De rechtbank legde hun geen straf op. Het door het Openbaar Ministerie gevraagde beroep loopt nog.

Optie drie: de huidige uitwerking van de Opiumwet botst met de taak van een burgemeester om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Die strijdigheid zou kunnen worden aangevochten. „Als dat niet meer lukt, moet daar wat aan gedaan worden.”

Depla wil geen voorkeur uitspreken. „Dan belast ik mijn opvolger.”

Ook als alle Heerlense coffeeshops straks hun waar afnemen van een gereguleerde teler, zal de georganiseerde criminaliteit blijven bestaan. Naar schatting 80 procent van de oogst van wietplantages gaat naar het buitenland. Volgens Depla is het nog maar de vraag of dat cijfer klopt. „Maar stel dat dit zo is, dan nemen we 20 procent van de problemen weg. Niemand zou tegen een plan zijn dat de werkloosheid met zo’n percentage vermindert.”