Wetenschappers verontrust door grote aantal keizersneden

Relatief weinig vrouwen bevallen in Nederland met een keizersnede, vergeleken met 31 andere Europese landen. In Nederland komt 1 op de 6 baby’s via een keizersnede ter wereld. In Italië meer dan tweemaal zoveel. Ook in Duitsland bevalt bijna 1 op de 3 zwangeren via de buikwand. Topscorer is Cyprus, waar ruim de helft van de kinderen niet via de vagina ter wereld komt.

De grote verschillen per land in percentages keizersneden zijn verontrustend, concluderen de onderzoekers in het tijdschrift British Journal of Obstetrics and Gynaecology. Er blijkt volgens hen uit dat er geen overeenstemming is over de beste manier van bevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie liet in 1985 zien dat landen met de laagste sterfte rond de geboorte een percentage keizersnede beneden de 10 hebben. De WHO oordeelde toen dat er geen rechtvaardiging is voor percentages boven de 10 tot 15 procent. Sindsdien stegen de percentages gestaag, hoewel de ingreep schadelijk kan zijn voor de moeder. Kritische verloskundigen en gynaecologen vinden dat in Nederland te veel keizersneden worden gedaan. Volgens de onderzoekers komt de stijging door angst voor schadeclaims, door financiële prikkels, doordat vrouwen erom vragen en door het idee dat een keizersnede veilig is.