Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Flink meer betaaldvoetbalclubs in geldproblemen

Een bord bij het trainingscomplex Kaalheide van voetbalclub Roda JC beklad met leuzen, verwijzend naar algemeen directeur Marcel van de Bunder, oud-trainer Sef Vergoossen en bestuurslid Nol Hendriks, na de degradatie in mei 2014.
Een bord bij het trainingscomplex Kaalheide van voetbalclub Roda JC beklad met leuzen, verwijzend naar algemeen directeur Marcel van de Bunder, oud-trainer Sef Vergoossen en bestuurslid Nol Hendriks, na de degradatie in mei 2014. ANP / Marcel van Hoorn

FC Twente werd vorige week plots boegbeeld van de malaise waarin clubs uit het Nederlandse profvoetbal zomaar terecht kunnen komen. Vandaag presenteerde de KNVB een indringend lijstje van meer probleemgevallen. Het aantal clubs met een zorgwekkend huishoudboekje is in een jaar tijd ruim verdubbeld.

Niet minder dan twaalf clubs zijn door de licentiecommissie in de gevarenzone genaamd categorie 1 geplaatst. Vorig jaar waren dat er nog vijf. Naast Twente mogen de degradanten van afgelopen seizoen Roda JC, RKC Waalwijk en NEC zich verheugen op extra streng financieel toezicht door de KNVB.

Verder is het ietwat opvallend dat FC Dordrecht, dat onverwachts juist promoveerde naar de Eredivisie, daar nog niet de financiële vruchten van heeft weten te plukken en ook in categorie 1 is gezet. Eerstedivisionisten VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar maken het zevental nieuwelingen in de gevarenzone compleet.

Inkomsten in het betaald voetbal onder druk

De Graafschap, Fortuna Sittard en NAC Breda stonden net als FC Twente al onder verscherpt financieel toezicht van de bond. Excelsior is erin geslaagd van categorie 1 naar de veiliger categorie 2 te promoveren.

“De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet makkelijk heeft. Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.” - Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal, afdeling licentiezaken KNVB.

Het is nu aan de categorie 1-clubs om zelf een plan van aanpak op te stellen om binnen drie jaar weer in de gezondere categorie 2 of 3 te geraken. Slagen ze er niet in zich aan dat plan te houden en worden daarover niet tijdig nieuwe afspraken gemaakt met de KNVB, dan kan een club fors gestraft worden zoals vorige week bij FC Twente het geval was.