Eigen koeien eerst

‘Goede mest is een must’ was de kop boven een advertentie die ik ooit in een blad voor agrariërs tegenkwam. Ik vraag me nog steeds af waar ik het in handen kreeg. Als geboren en getogen Amsterdammer krijg ik het al benauwd als ik Diemen bereik, ofschoon dat ook nog steeds 020 is. Enfin, geen

‘Goede mest is een must’ was de kop boven een advertentie die ik ooit in een blad voor agrariërs tegenkwam. Ik vraag me nog steeds af waar ik het in handen kreeg.

Als geboren en getogen Amsterdammer krijg ik het al benauwd als ik Diemen bereik, ofschoon dat ook nog steeds 020 is. Enfin, geen boerenleven voor mij. En inderdaad, ook geen ‘Boer zoekt vrouw.’

Wel omgeef ik mij graag met wijnboeren. Zoals Johan Reyneke. Zuid-Afrikaans natuurvorser van het eerste uur. Lichtend voorbeeld voor een nieuwe generatie wijnbouwers ter plekke. Onder ander vanwege zijn puur natuuraanpak.

Zo gebruikt hij de mest ( daar is ’t dan) van eigen koeien, hergebruikt hij water op grote schaal, laat hij zijn wijnen fermenteren in Nomblot fermentatietanks en past hij ook andere ‘down to earth’ technieken toe om de mooiste wijnen te maken.

Gaat Johan al jaren goed af. En dat is ook te proeven in zijn Reyneke Organic White 2013, een blend van sauvignon blanc en sémillon, afkomstig uit Stellenbosch.

Niet dat zoetige en behaagzieke. Niet dat trippelende en wufte van confectiewit uit die streek. 

Vlezig, stoer wit met sappige bitters. Grapefruit, strakke appel, dito citrus.

Waar blijft de must?

Hier.

Zuid-Afrika ontmoet Centraal-Frankrijk: Reyneke Organic White 2013 (Daxivin; € 10,25) smaakt als nectar bij Saint-Nectaire, de witrode schimmelkaas uit die regio. 

 

    • Harold Hamersma