Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

De documentaire over Kurt Cobain wordt ‘The Wall van deze generatie’

Kurt Cobain (midden) met Kris Novoselic en Dave Grohl.
Kurt Cobain (midden) met Kris Novoselic en Dave Grohl.

Onuitgebrachte nummers en unieke beelden: Montage of Heck over Kurt Cobain wekt hoge verwachtingen. Voor het eerst zijn nabestaanden van de Nirvana-zanger namelijk betrokken bij een docu over diens leven. Volgens de regisseur wordt dit The Wall van deze generatie. Een voorproefje is vandaag verschenen.

Ondanks dat de hoogtijdagen van Nirvana al meer dan twintig jaar achter ons liggen, is er nog nooit een door de familie geautoriseerde docu over Kurt Cobain gemaakt. Voor Montage of Heck zijn echter Cobains weduwe Courtney Love en dochter Frances Bean betrokken als uitvoerend producent. Sterker nog: de film was hun idee, en zij waren het die in 2007 regisseur Brett Morgen benaderden voor het project.

Homevideo’s en 200 uur onuitgebrachte muziek

Morgen, bekend van Crossfire Hurricane en On the Ropes (voor die laatste werd hij in 2000 voor een Oscar genomineerd), kreeg van de erven Cobain onbeperkt toegang tot het archief. Hij werkte zo acht jaar aan het project. De regisseur tegenover Rolling Stone:

“Toen ik eenmaal toegang tot het archief had gekregen, trof ik bijna 200 uur aan onuitgebrachte muziek aan, een grote hoeveelheid kunstprojecten (olieverfschilderijen, beelden), videobeelden van Cobain thuis en meer dan vierduizend pagina’s aan notities. Al die dingen samen hebben geholpen bij het schetsen van een intiem portret van een artiest die zich zelden blootgaf tegenover de media.”

De film zal het verhaal over Cobain vertellen door de nu vrijgegeven archiefbeelden af te wisselen met live-materiaal en animaties, waarmee de film volgens de regisseurThe Wall van deze generatie zal worden”. En dat alles zal dus vergezeld gaan van nog niet eerder uitgebrachte muziek van Cobain. Het voorproefje ziet er in ieder geval veelbelovend uit.


Montage of Heck ging in januari op het prestigieuze Sundance Festival in première en op 4 mei wordt de film via HBO vertoond. Wanneer de film ook hier in de bioscopen te zien zal zijn, is nog niet bekend. Wel mikt distributeur Universal op een datum voor die tv-première.

Tijdens Sundance is Morgen overigens geïnterviewd over de documentaire: