Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Principieel is het wel: Bert Bruggink van de Rabobank is tegen een belangrijk besluit en dus stapt hij op. De tweede man van de bank vindt niet dat zijn functie moet worden opgesplitst. “Een natuurlijk komen om mijn terugtreden aan te kondigen”, zegt hij.

Op dit moment is hij de financieel bestuurder én verantwoordelijk voor de lokale banken. Dat mag volgens de Rabo niet meer van de toezichthouder.

Hij zal worden gemist, voorspelt de krant:

“Bruggink was de laatste jaren het gezicht van de bank.”

Een ongelovige dominee moet weg

Een goede vraag die past in dagblad Trouw: “Een dominee ontslaan, kan dat zo maar?” Het antwoord is nee, maar toch moet dominee Edward van der Kaay weg bij de Vredeskerk in Nijkerk. Zijn zonde: verkondigen dat Jezus nooit heeft bestaan.

Van der Kaaij raakte vorige maand in opspraak vanwege zijn boek De ongemakkelijke waarheid van het christendom. Daarin stelt hij volgens Trouw dat alle elementen uit het verhaal van Jezus hun oorsprong vinden in het oude Egypte.

“De oermythen over een god die mens wordt, over sterven en opstaan en over geboren worden uit een maagd zouden tweeduizend jaar geleden in een joods jasje zijn gestoken.”

Niet oké, vindt de overkoepelende PKN van de protestanten. De kerkenraad heeft “met grote spijt moeten vaststellen dat er een onwerkbare situatie is ontstaan”.

Als een PKN-gemeente is uitgekeken op haar dominee, kan ze die niet zo maar de bons geven.  “Een dominee die het echt bont maakt, kan worden ontheven uit het ambt.” Vooralsnog is de ongelovige Van der Kaaij slechts tijdelijk weg bij zijn kerk.

Die té riskante turbo’s zijn er nog hoor

Het is mooi dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de banken vriendelijk vraagt om de meest riskante beleggingsmiddelen (‘turbo’s’) te schrappen. Of zij luisteren is iets anders. Voorlopig niet, blijkt uit onderzoek van het FD.

Banken beloofden anderhalf jaar geleden om te gaan snijden in het aanbod van turbo’s, populaire beleggingsproducten die ook worden verkocht onder de naam speeders of sprinters. De populariteit schuilt in de mogelijkheid in korte tijd een klapper te maken. Met de producten kunnen beleggers voor een klein bedrag inspelen op de koersstijging van een aandeel, grondstof, index of valuta, zonder dat ze het onderliggende instrument hoeven te kopen.

Maar aanbieders, die in overleg zeggen te zijn met de AFM, zijn volgens het FD afhoudend. Jean-Paul van Oudheusden van online-belegger Binck:

“We kunnen niet zomaar een turbo uit het schap halen. Beleggers die de turbo al hebben gekocht moeten gewoon de koers kunnen zien.”

    • Diederik van Hoogstraten