Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Discworld-auteur Terry Pratchett overleden

Terry Pratchett tijdens een interview in 2012.
Terry Pratchett tijdens een interview in 2012. Foto ANP/EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

De Britse schrijver Terry Pratchett, bekend van de immens populaire Discworld-reeks, is vandaag op 66-jarige leeftijd overleden. Hij leed al geruime tijd aan een zeldzame vorm van alzheimer.

Pratchett is vandaag thuis overleden, in het bijzijn van zijn familie en zijn kat, zo meldt de uitgever :

“De wereld heeft één van de helderste en scherpste geesten verloren.”

De Britse premier Cameron op Twitter:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Sad to hear of Sir Terry Pratchett’s death, his books fired the imagination of millions and he fearlessly campaigned for dementia awareness.

Pratchett schreef meer dan zeventig boeken, voornamelijk in het fantasy-genre, en gebruikte daar een satirische ondertoon bij. Vooral Discworld werd daardoor immens populair. De reeks, over een wereld die op vier olifanten rust (en die op hun beurt weer op een enorme schildpad staan), kent meer dan veertig delen. Wereldwijd verkocht de schrijver 85 miljoen boeken; in 2009 werd Pratchett geridderd voor zijn bijdrage aan de literatuur.

Voorvechter van euthanasie

Bij Pratchett werd in 2007 alzheimer geconstateerd. Voor de schrijver was de ziekte een ‘embuggerance’. Hij bleef stug doorschrijven en maakte in de zomer van 2014 nog een nieuw boek in de Discworld-reeks af. Over zijn ziekte bleef hij tot aan het laatst zeer open. Daarnaast sprak Pratchett zich de laatste paar jaar uit voor euthanasie. In 2011 verscheen de schrijver in de documentaire Choosing To Die, over euthanasie. Hij leed toen al drie jaar aan Alzheimer:

“Soms, als ik in de put zit, vrees ik voor wat komen gaat. Het kwam bij me op dat in deze moderne tijd niemand daar eigenlijk meer bang voor zou moeten zijn.”

Op het Twitteraccount van de schrijver is diens heengaan in stijl gemeld. Death is een karakter in Discworld:

Twitter avatar terryandrob Terry Pratchett AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER.
Twitter avatar terryandrob Terry Pratchett Terry took Death’s arm and followed him through the doors and on to the black desert under the endless night.
Twitter avatar terryandrob Terry Pratchett The End.