Deutsche Bank en Santander zakken voor stresstest in de VS

De grootste banken van Duitsland en Spanje voldoen niet aan de eisen van de Amerikaanse Centrale Bank.

foto bloomberg

Deutsche Bank en Santander, de grootste banken van Duitsland en Spanje, zijn op onderdelen gezakt voor een stresstest van de Amerikaanse Centrale Bank. Dat heeft de bank, de Federal Reserve (Fed), gisteren bekendgemaakt.

De Amerikaanse onderdelen van de twee Europese banken hebben „serieuze tekortkomingen” bij de berekening van hun kapitaal en risicomanagement, zei een woordvoerder van de Fed tegen de Britse krant Financial Times. Voor Santander is het het tweede jaar op rij dat de bank zakt voor de stresstest. Deutsche Bank werd voor het eerst getoetst.

De Amerikaanse onderdelen van banken die zakken mogen geen kapitaal overmaken aan de moedermaatschappij. Banken met chronische problemen kunnen uiteindelijk een officiële aanwijzing krijgen en eventueel een geldboete.

Voor het eerst sinds 2009 slaagden alle 31 Amerikaanse banken die getest werden wel. Als gevolg mogen deze banken met hun kapitaal meer dividend uitkeren aan aandeelhouders en meer aandelen terugkopen. De Bank of America slaagde voorwaardelijk en moet zijn risicomanagement nog verbeteren van de Fed. Ook Citigroup slaagde voor de test; topman Michael Corbat zou aftreden als de bank opnieuw zou zakken.

De stresstest van de Fed is voor banken met meer dan 50 miljard dollar op hun balans. (NRC)