China ruziet over reïncarnatie

De communistische partij van China maakt zich zorgen over de reïncarnatie van de dalai lama, de Tibetaanse geestelijk leider. „Zeggenschap over de reïncarnatie van de dalai lama en over zijn opvolging ligt niet bij hem maar bij de centrale overheid”, reageerde een hoge functionaris tijdens het Volkscongres in Beijing op de uitspraak van de dalai lama (79) dat als hij overlijdt zijn spirituele familielijn mogelijk eindigt.

Volgens het Tibetaanse boeddhisme gaat de ziel van de hoogste monnik na zijn dood over in het lichaam van een pasgeboren jongen. In heel algemene bewoordingen suggereerde de dalai lama eind vorig jaar dat het zou kunnen dat zijn ziel geen ander lichaam vindt en dat het om politieke reden evenmin vast staat dat zijn geest zich overplaatst naar een Chinees jongetje. Het zou kunnen dat de baby die zijn ziel ontvangt in India of in een Tibetaanse gemeenschap in het Westen wordt geboren. De dalai lama woont in ballingschap in India. „Of het instituut van de dalai lama wordt voortgezet is aan het Tibetaanse volk en is niet gegarandeerd”, zei hij tegen de BBC.

De uitspraken van de niet meer politiek actieve geestelijk leider werden op het Volkscongres, dat zondag afloopt, weggezet als „blasfemisch” en „verraad” aan het boeddhisme. Voor de partij gaat hem om een gevoelige kwestie, want het blijft onrustig in Tibet. Deze week overleed nog een Tibetaanse vrouw nadat ze zich in brand had gestoken. De autoriteiten zijn vastbesloten het leven van de zes miljoen Tibetanen strak te controleren. Zij willen bepalen wie de dalai lama opvolgt. Het probleem is dat de keuze van de partij niet zal worden geaccepteerd door de gelovigen.

De dalai lama kan zoveel zeggen, sneerde Zhu Weiqun, voorzitter van het partijcomité voor etnische en religieuze zaken, gisteren. „Hij kan zeggen dat hij als een buitenlander incarneert, of als een vrouw. Geef hem een pot met honing en hij zal je blij vertellen dat hij in een volgend leven een bij zal zijn.”