Dagkalender van de Wereldliteratuur: de man die sneller schrijft dan God kan lezen

Vandaag (pas) 45 geworden: de auteur van A Heartbreaking Work of Staggering Genius, What Is the What, The Circle en vele andere bijzondere boeken.

De schrijver en uitgever (van onder meer het tijdschrift McSweeney’s) Dave Eggers debuteerde in 2000 met A The_Circle_(Dave_Eggers_novel_-_cover_art)Heartbreaking Work of Staggering Genius, een ‘memoir’ over een jongen die binnen vijf weken allebei zijn ouders aan kanker verliest en als 21-jarige de opvoeder wordt van zijn jongere broertje. Het boek was zowel een rechttoe-rechtaan verslag van lief en leed als een commentaar op het autobiografisme in de literatuur: ‘gebaseerd op een waar verhaal’, maar volgens het voorwoord ‘toch niet helemaal een non-fictieboek’. Die hybride vorm – en de experimenten met verteltechnieken – zou Eggers ook toepassen in zijn prijswinnende non-fictieromans What Is the What (2006, over de odyssee van een slachtoffer van de Soedanese burgeroorlog) en Zeitoun (2009, over een moslim die mensen redt tijdens de orkaanramp in New Orleans en stank voor dank krijgt).

Eggers schrijft sneller dan God kan lezen: non-fictie, humoristische kinderboeken, en geëngageerde romans. Sinds zijn enigszins tegenvallende romandebuut You Shall Know Our Velocity! (2002, over twee wilde weldoeners in Oost-Europa) publiceerde hij romans over de financiële crisis (A Hologram for the King, 2012), de almacht van de social-mediabedrijven (The Circle, 2013) en de leegheid van de Amerikaanse samenleving (Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever?, 2014). De laatste roman was revolutionair in de vorm (geheel in dialogen geschreven) maar werd gemengd ontvangen.

Oplossing quiz 11 maart (literaire diagnoses)

1g
2i
3d
4e
5f
6b
7h
8a
9j
10c

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie Pieter Steinz’ The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz