Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Commissie Cohen: geen ontslag ambtenaar om IS-tweet

De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een “zionistisch complot” is, mag niet ontslagen worden. Tot die conclusie komt de commissie AGFA onder leiding van Job Cohen. Minister Asscher heeft zich voorbarig uitgelaten over de kwestie en daarmee de arbeidsverhoudingen “verstoord”.

Job Cohen, leider van de commissie-Cohen.
Job Cohen, leider van de commissie-Cohen. Foto ANP/Catrinus van der Veen

De justitieambtenaar die in de zomer van 2014 twitterde dat terreurgroep IS een “zionistisch complot” is, mag niet ontslagen worden. Tot die conclusie komt de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA). Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) heeft zich voorbarig uitgelaten over de twitterende ambtenaar en daarmee de arbeidsverhoudingen “verstoord”.

AFGA staat onder leiding van PvdA-prominent Job Cohen. Die adviseert de overheid als zij een conflict heeft met een ambtenaar over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moest deze commissie ook om advies vragen in de zaak van Yasmina Haifi, projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum. In augustus vorig jaar schreef zij dat terreurorganisatie IS een “vooropgezet plan van zionisten” is die “bewust de islam zwart willen maken”.

Volgens Cohen vormt deze tweet niet genoeg reden voor strafontslag, en volstaat een schriftelijke berisping. Het ministerie probeert, tegen de gebruiken in, het advies geheim te houden, dat in het bezit is van NRC Handelsblad.

Politieke rel

De tweet van Haifi, lid van de PvdA, veroorzaakte een politieke rel. Nadat De Telegraaf over de kwestie schreef, werden diverse Kamervragen gesteld. Minister Asscher sprak over een “afgrijselijke” tweet, die getuigde van een “bijna onmetelijke domheid” en een “klassieke vorm van antisemitisme”. Toenmalig minister Opstelten zei over de ambtenaar: “Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.”

Volgens de commissie-Cohen hadden beide ministers zich niet zo in het openbaar mogen uitlaten over haar schorsing “nog voordat zij daarover persoonlijk was ingelicht”. Cohen stelt dat Haifi zich schuldig heeft gemaakt aan een milde vorm van plichtsverzuim, vooral door haar mening op Twitter te ventileren. Maar omdat Haifi op de afdeling personeelszaken werkte en dus geen inhoudelijke bemoeienis had met het onderwerp waarover ze twitterde, is haar vrijheid van meningsuiting groter en was haar handelen niet zo ernstig dat ze erom ontslagen mag worden, oordeelt de commissie. Bovendien heeft de ambtenaar volgens de commissie spijt van haar tweet en heeft ze een “zeer goede staat van dienst”.

Uitkomst kan nog jaren duren

Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet nu beslissen of Haifi, die sinds haar omstreden tweet thuis zit, wordt ontslagen. Zij is nog niet op de hoogte van de inhoud van het advies.

De secretaris van de commissie-Cohen houdt er rekening mee dat het ministerie van Veiligheid en Justitie het advies naast zich neer zal leggen, en Haifi toch wil ontslaan. “Ons is gevraagd het advies geheim te houden tot na de laatste beroepsmogelijkheid. Dat doen wij nooit, en bovendien kan dat nog jaren duren.” Zodra het ministerie een besluit neemt over Haifi, is de commissie van plan het advies te publiceren. Yasmina Haifi wil niet reageren. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niets zeggen zolang de ontslagprocedure nog aan de gang is.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Domme tweet, maar ontslag? Nee (€).