Brand in trein bij Abcoude - minder treinen tot 19.00 uur

De trein bij Abcoude waar brand is uitgebroken.
De trein bij Abcoude waar brand is uitgebroken. Foto Twitter / Marc Leijendekker

Bij het station van Abcoude is vanmiddag een kleine brand uitgebroken in een trein. Een passagier zou brandwonden hebben opgelopen, de conducteur en zo’n twintig passagiers hebben rook ingeademd. De overige reizigers zijn ongedeerd.

Update 18.54: De verstoring van het treinverkeer na de brand bij Abcoude is waarschijnlijk pas om 21.00 uur verholpen. Eerder werd verwacht dat de treinen om 19.00 uur weer volgens schema zouden reizen.

Alle overige passagiers hebben de trein veilig kunnen verlaten, schrijft persbureau ANP. Het treinverkeer is stilgelegd. Bij de trein staan inmiddels een brandweerwagen en een traumahelikopter. De conducteur zou rook hebben ingeademd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar NRC-redacteur Marc Leijendekker twittert dat mogelijk een elektrode de oorzaak was:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Machinist stoptrein zegt dat brand intercity #abcoude is ontstaan door ontploffende elektrode. Komst traumaheli “is standaard”
Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Rokende intercity #Abcoude . Passagier vertelt dat ze aan noodrem trok na knal, steekvlak en meteen veel rook. http://t.co/0KKzt4PLnM

Door de brand rijden er minder treinen. Intercity’s van Amsterdam naar Utrecht worden omgeleid via Hilversum. Reizigers richting, Gouda, Utrecht, Amsterdam en Schiphol wordt aangeraden de metro te pakken tussen Holendrecht en Amsterdam Centraal. De verwachting is dat rond 19.00 uur vanavond de treinen weer gewoon zullen rijden.

    • Anouk Eigenraam