Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Boskalis boekt eenderde meer winst

Boskalis heeft afgelopen jaar ruim een derde meer winst gemaakt dan het jaar daarvoor. De nettowinst bedroeg 490 miljoen euro. Vooral op het gebied van baggeren ging het goed, blijkt uit de jaarcijfers die de maritiem dienstverlener vandaag heeft gepubliceerd.

Het strand bij Petten wordt opgespoten. Koninklijke Boskalis Westminster is een van de baggerbedrijven die in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat de versterking en het onderhoud van de kust bij de Hondsbossche en Pettense Zeewering uitvoeren.
Het strand bij Petten wordt opgespoten. Koninklijke Boskalis Westminster is een van de baggerbedrijven die in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat de versterking en het onderhoud van de kust bij de Hondsbossche en Pettense Zeewering uitvoeren. Foto ANP / Olaf Kraak

Boskalis heeft afgelopen jaar ruim eenderde meer winst gemaakt dan het jaar daarvoor. De nettowinst bedroeg 490 miljoen euro. Vooral op het gebied van baggeren ging het goed, blijkt uit de jaarcijfers die de maritiem dienstverlener vandaag heeft gepubliceerd.

De omzet steeg, ondanks de lastige marktomstandigheden in de offshore energiesector, met 1 procent naar 3,2 miljard euro. Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) viel een kwart hoger uit dan in 2013 (946 miljoen euro). De orderportefeuille was in 2014 stabiel, op 3,3 miljard euro. Aandeelhouders krijgen een dividend van 1,60 euro per aandeel.

Gehecht aan onafhankelijkheid

Topman Peter Berdowski spreekt van een “fantastisch” jaar. Over de plannen met het belang dat Boskalis onlangs nam in bodemonderzoeker Fugro, deed hij geen mededelingen. Fugro is onderwerp van overnamespeculaties sinds Boskalis eind vorig jaar meldde een belang te hebben. Inmiddels is dat belang opgelopen tot 20 procent.

Fugro, net als Boskalis actief in de olie- en gasindustrie, heeft laten weten sterk te hechten aan de eigen onafhankelijkheid. Boskalis liet bij de presentatie van de jaarcijfers weten dat het aangekondigde aandeleninkoopprogramma voor een jaar wordt opgeschort. Als oorzaak noemt de onderneming het belang in Fugro, maar ook “gewijzigde marktomstandigheden.”

Gisteren bleek dat Boskalis via de rechter wil proberen de beschermingsconstructies op te heffen die Fugro kan optrekken om een ongewenste overname tegen te houden. Het bedrijf wil afdwingen dat hier tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april over wordt gestemd.

Lees verder in NRC en op NRCQ: Boskalis wil beschermingsmuur bodemspecialist Fugro afbreken(€), Wie is nou de baas bij Fugro? en Recordwinst voor baggeraar Boskalis in afgelopen half jaar