Boot verkopen? Zoek een Bernard met geld

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:De HISWA Amsterdam Boat Show in de RAI in Amsterdam.

Wie: Topzeilers Bouwe Bekking en Wouter Verbraak, botenfans- en verkopers.

Zéébonken, zééhelden. Wélkom. De presentator die de HISWA Amsterdam Boat Show opent in de Amsterdamse RAI is onder de indruk van al die stoere aanwezigen, zegt hij. Hij laat het publiek applaudisseren voor topzeiler Bouwe Bekking, Volvo Ocean Race-deelnemer. Voor zeilrace-collega Wouter Verbraak die vorig jaar schipbreuk leed ( en daarom pas nog werd ontslagen). Applaus, gejoel. En kreten als: “Op zee komt je ware karakter naar boven.”

Zou hij bijna de doodgewone botenliefhebbers vergeten. De mannen die van motorboten houden, van een mooie Korvet 14 CLR of een flinke Steeler Panorama Flatfloor 46 (uit de serie ‘Steeler Yachts’). En de vrouwen die van mannen houden die van boten houden.

Caro kocht een leuk nieuw bootje #RAI

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Nog even de verkiezing van de motorboot van het jaar (bovengenoemde Korvet 14 CLR) en dan: los. De verkopers klimmen in hun zorgvuldig opgepoetste boten en houden hun adem in bij elke hand die de glanzende lak beduimelt.

Hartstikke leuk, die hobbyisten maar je verkoopt ze geen zeilschip.

Op de botenbeurs: veel vrouwen die van mannen houden die van boten houden #RAI

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

De mensen met geld - daar wachten ze op. Met 269.000 euro, om precies te zijn. En die heten vaak Bernard, hebben ze gemerkt bij Menken Maritiem. Eerst varen ze een tijdje in Amsterdam rond, en het jaar erna dobberen ze met hun glimmende boot richting Ibiza.

Hobbyisten met hun vingers

“Onze klanten zijn van het snelle geld. Ze verdienen veel en geven het snel weer uit”, zegt salesman Rutger de Groot. Maar goed, ook weer niet zó snel. Dit jaar hebben ze nog maar vijf boten verkocht. Diepe zucht. “Dat moeten er wel meer worden hoor.” Maar ja. Ze hebben last van behoorlijke concurrentie (van VanDutch – Luxury Yachts, bijvoorbeeld) en vandaag vooral van hobbyisten die alleen even met hun vingers over het glanzende hout gaan.

Maar dan, opeens een grijns. Pardon, hij moet even weg nu. We praten later verder, zegt hij. Een opgestoken hand. “Dág! Bernard, kerel.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken