Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Bedenker Breaking Bad: fans, stop met pizzagooien bij Walts huis

Enige tijd later in de chronologie van de serie herovert Walter de gezinswoning en besluit de pizza eindelijk op te ruimen.
Enige tijd later in de chronologie van de serie herovert Walter de gezinswoning en besluit de pizza eindelijk op te ruimen. Foto: AMC

Het brein achter Breaking Bad, Vince Gilligan, is het zat. Stop met het gooien van pizza’s, zei hij woensdag. Serietoeristen imiteren massaal een inmiddels beroemde scène waarin hoofdpersoon Walter White een pizza op zijn eigen huis gooit. Dat huis is in het echt gewoon bewoond.

Wat doe je als je vrouw erachter komt dat je niet een brave scheikundeleraar bent, maar één van de grootste drugsfabrikanten in de wijde omgeving? Hoofdpersoon van de populaire televisieserie Breaking Bad, Walter White, denkt het te weten: hij bestelt de grootste pepperoni-pizza voor zijn vrouw Skyler die hij kan vinden. Hij belt aan met de enorme pizzadoos. Skyler doet open.

Beteuterd: “Skyler. Can we at least sit down and eat a pizza together?”

Bits: “We have discussed everything we need to discuss. I thought I made myself very clear.”

Wanhopig: “I’ve got dipping sticks!”

Deur dicht, slot erop. Walter smijt woedend de pizzadoos weg. De pizza slingert eruit en belandt op het dak van de garage. Terwijl Walter in zijn auto wegscheurt, daalt de camera langzaam neer op de gigantische pizza in de hete zon van New Mexico:

Cultstatus

De pizza blijft nog een tijdje liggen. In de aflevering komen beelden van de smeltende mix salami, kaas en deeg terug. Een cultstatus is geboren. De pizzagooi was volgens de makers een lucky shot:
https://www.youtube.com/watch?v=RkTDilC-860

De gimmick haalde het zelfs tot het televisieprogramma Late Night with Jimmy Fallon:

Fans zijn inmiddels met de beroemde pizza aan de haal gegaan, letterlijk en figuurlijk. Breaking Bad-toeristen gooien pizza’s op het dak van het huis in Albuquerque dat in de serie wordt gebruikt voor de buitenshots van de woning van Walter en Skyler. In dat huis wonen lieve mensen: Fran en haar man sinds 1973.

Gilligan: respectloos gedrag

Woensdag riep Gilligan, de bedenker van Breaking Bad, de fans te stoppen met dit “respectloze” gedrag in de Better Call Saul Insider podcast (vanaf 3:15). Better Call Saul is de spin-offserie van Breaking Bad.

Fans eigenen zich graag deze gedenkwaardige brokjes van ‘hun’ serie toe om hun fandom te bewijzen. De smeltende pizza heeft zich inmiddels losgeweekt van het verhaal.

‘The White House’, zoals het pizzadoelwit inmiddels wordt genoemd, is al jaren een toeristische attractie.

“De bewoners zijn de twee liefste personen in de wereld”, zegt Gilligan in de podcast. “Ze vindt het goed dat mensen een foto nemen, zo lang dat met respect gebeurt.”

Pizza’s gooien op een dak getuigt niet van respect.