Van Hollandse bodem

NPO 1, 20.30-21.30u.

MasterChef, Wie is de Chef? en Topchef: kooktelevisie te over. Hoe kun je nog een graantje meepikken van een uitgekookt, maar succesvol format? De EO laat de kandidaten van de nieuwe kookwedstrijd Van Hollandse Bodem niet alleen kokkerellen, maar ook telen. Vier maanden lang hebben acht koppels de tijd gehad om een kaal stuk grond op het landgoed van Kasteel Amerongen te verbouwen tot bloeiende moestuin. Nu is het tijd om te oogsten. In zes weken voeren ze twaalf oogst- én kookopdrachten uit, waarbij steeds één groente centraal staat. Vanavond is dat onder meer de boon. En dat is me er een. „Het scheelde niet veel of alle bonen waren bezweken aan de vraatzucht van de bonenluis”, vertelt presentatrice Tooske Ragas. Is een mix van chilipoeder en afbreekbaar wasmiddel de oplossing? Wiens bonenconstructie werkt het best: het fietswiel, de wigwam of het traditionele hek? Twee ‘toptelers’ beoordelen welgeteld drie bonen per koppel. Te dun, te groot, of „te weinig passie”. „Het gaat ook over het verhaal áchter de boon”, waarschuwt de jury Hylke en Hanne, die wat sarcastisch hun bonen aanprezen. En dan moeten ze nog aan de bonenstoofpot beginnen.

    • Menno Sedee